<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

USA, Russland og UAE i samme romkapsel

På ett område samarbeider stormaktene - i verdensrommet.

Publisert 2. mars 2023
Oppdatert 8. mars 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 157 ord
CREW 6 MISSION: Falcon 9 fra SpaceX med Dragon-modulen Endeavour og dets mannskap skytes opp fra pad 39A ved Kennedy Space Center i Cape Canaveral torsdag 2. mars 2023. FOTO:NTB

SpaceX skjøt torsdag opp fire astronauter til den internasjonale romstasjonen for NASA, skriver Reuters.

For første gang er en person fra den arabiske verden med for et opphold som skal strekke seg over en måned. Ombord i Dragon-modulen til Falcon 9-raketten, var besetningen ​​Stephen Bowen (USA), Warren Hoburg (USA), Andrey Fedyaev (RUS) og Sultan Alneyadi (UAE).

I Dubai og andre steder i De forente arabiske emirater ble oppskytingen sendt direkte på skoler og andre offentlige steder.

Fredag skal SpaceX Crew 6 Mission dokke til den internasjonale romstasjonen og erstatte besetningsmedlemmer fra USA, Russland og Japan. Ytterligere to russere og én amerikaner forblir på romstasjonen til minst i september, etter at Soyuz-kapselen deres sprang lekk for kjølevæske.

Den saudiske prinsen Sultan bin Salman var den første araberen i verdensrommet ombord på romfergen Discovery i 1985. To år senere var den syriske astronauten Muhammed Faris med på en russisk oppskytning. Begge var i verdensrommet i omtrent en uke.