<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Henter 117 millioner til vidundermotorer

Japansk venture-fond, NRP Zero, Statkraft Ventures og AutoStore-gründer Jakob Hatteland går tungt inn i dronemotorselskapet Alva Industries.

Publisert 17. mars 2023
Oppdatert 22. mars 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 750 ord
Article lead
lead
STARTER MED DRONEMOTORER: – Vi bruker dronemarkedet som et springbrett for å nå markeder der vi kan skape enda større innvirkning i fremtiden, sier Jørgen Selnes, daglig leder i Alva Industries. Foto: Alva Industries

Den norske gründerbedriften Alva Industries har utviklet det som beskrives som verdens beste elektromotor. Selskapet har Boeing og Lockheed Martin på kundelisten, og har laget en motor jernløs som kan brukes i alt fra robotikk og kraftproduksjon til maritim fremdrift og droner.

Nå henter selskapet 11 millioner dollar i en finansieringsrunde. Det tilsvarer 117 millioner kroner.

Investorene som skyter inn kapital er NRP Zero, Statkraft Ventures, japanske Drone Fund, AutoStore-gründer Jakob Hatteland samt eksisterende investorer og ansatte.

Alva Industries

(Mill. kr)2022 (anslag)2021
Driftsinntekter16,420,4
Driftsresultat-−3,1
Resultat før skatt−23,9−3,0
Årsresultat-−2,0

Eiere (før transaksjonen): Jørgen Selnes (21,1 %), Knut Klonteig Nielsen (11,8 %), NRP Zero (8,2 %), Jakob Hatteland (8,2 %), Altitude Capital (Grunde Eriksen, 5,5 %), andre (45,2 %).

– Droner er springbrett

Alva jobber for tiden med 14 forskjellige selskaper, og de to amerikanske fly- og forsvarsgigantene er blant dem. 

Den første motoren for det industrielle dronemarkedet er nylig blitt kommersialisert.

Alvas patenterte FiberPrinting-teknologi åpner for produksjon av elektriske motorer med forbedret ytelse og pålitelighet. På lang sikt har Alva som mål å bygge et globalt cleantech-selskap for elektrisk bevegelse av industri og mobilitet.

– Vi bruker dronemarkedet som et springbrett for å nå markeder der vi kan skape enda større innvirkning i fremtiden. Denne investeringen vil gjøre oss i stand til å videreutvikle organisasjonen vår, bygge en sterk kundebase og etablere volumproduksjon med høy kvalitet, sier Jørgen Selnes, daglig leder og medgründer i Alva Industries.

NTNU-bakgrunn

Selnes har bakgrunn fra fysikk og matematikk, og fra Entreprenørskolen på NTNU. Sammen med studiekameratene Sybolt Visser og Knut Nielsen kom han over en gammel patentsøknad om en måte å produsere elmotorer.

Finansavisen har tidligere fortalte hvordan Selnes fikk 100.000 kroner fra Innovasjon Norge, og at han forsket en sommer i foreldrenes kjellerstue.

Der kom Selnes opp med ideen til fiberprinting etter å ha gjort eksperimenter med kobber og glassfiber.

I 2017 startet trioen Alva Industries. Siden da har selskapet hentet kapital fra flere investorer.

Grunde Eriksen, Kjeldsberg-familien og tidligere TV Norge-topp Harald Strømme er blant dem som har gått inn med kapital. Ved en kapitalrunde i julen 2020 kom Eriksen inn til en prising på 128 millioner kroner.

Selnes vil ikke oppgi noen prising i denne omgang, men det er sannsynlig at den ligger mellom 300 og 500 millioner kroner etter penger.

Japansk venture-fond

Denne gangen ble Alvas serie A-runde ledet av NRP Zero og Statkraft Ventures.

NRP Zero er lisensiert forvalter av alternative investeringsfond som investerer i industrielle cleantech-selskaper i Norden. NRP Zero har vært aksjonær i Alva siden april 2022.

Statkraft Ventures ble etablert i 2015 og har siden da gjort en rekke investeringer i gründerbedrifter, både i Norge og i utlandet.

I denne runden har Alva også tiltrukket seg investeringer fra den norske serieentreprenøren Jakob Hatteland og det japanske venture-kapitalfondet Drone Fund, som spesialiserer seg på drone- og luftmobilitet med mer enn 70 investeringer i segmentet. 

– Den elektriske motoren er en av de viktigste delene av en drone, men dagens motorer har svært høy variasjon av ytelse og pålitelighet. I vår søken etter et selskap som fundamentalt kunne løse disse problemene, kom vi over Alva Industries, sier Soki Ohmae, partner i Drone Fund.

Drone Fund ble introdusert til Alva av Pareto høsten 2022. 

INVESTOR: Jakob Hatteland. Foto: Jon Ingemundsen/Stavanger Aftenblad

Øker til 15.000 i året

Alva har i dag 41 ansatte, fire patenter og et 1.200 kvadratmeters hovedkontor for utvikling og produksjon som skal utvides med 3.000 kvadratmeter over de neste årene. 

For øyeblikket har selskapet kapasitet til å lage 1.000 motorer pr. år, og har planen er å skalere til 15.000 motorer pr. år i løpet av 2024.

Selnes har som visjon å bygge opp Alva som en europeisk leverandør av elektriske motorer og fremdriftssystemer. 

Produksjonen skal først og fremst skje i Trondheim, men på lang sikt er planen å bruke produksjonspartnere eller å lisensiere ut produksjonen fullstendig.

INVESTOR: Grunde Eriksen i Altitude Capital. Foto: Eivind Yggeseth