<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kraftig Tencent-smell

Nederlandske Prosus vil selge seg ytterligere ned i Tencent. Aksjen stupte over 5 prosent i Hongkong onsdag.

Publisert 12. apr. 2023 kl. 14.27
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 283 ord
KRAFTIG KURSFALL: For Tencent, ledet av Pony Ma. Foto: NTB

Tencent stupte 5,2 prosent i Hongkong onsdag på meldingen om at største aksjonær, nederlandske Prosus, er i ferd med å selge seg ytterligere ned.

Bloomberg viser til Prosus-planer om å legge 96 millioner aksjer inn i børsens clearing-system, noe som er et typisk forvarsel på at et salg er i emning. Prosus faller 3 prosent i Amsterdam, mens morselskapet Naspers er ned drøye prosenten i Johannesburg.

Alibaba og JD.com faller henholdsvis 1,8 og 2,5 prosent i onsdagens førhandel på Wall Street.

– Vekker litt bekymring

– Det er trolig at Prosus vil få fart på nedsalget i Tencent når kursen er nær 400 Hongkong-dollar. Tencent har kjøpt tilbake aksjer for å motvirke effekten av at storeiere selger hver dag, men slike negative nyheter vil likevel vekke litt bekymring, sier direktør Steven Leung i meglerhuset UOB Kay Hian.

Prosus startet nedsalget i fjor sommer for å finansiere sitt tilbakekjøpsprogram, og toppsjef Bob van Dijk har uttalt at transaksjonene vil bli utført i små porsjoner på 3-5 prosent av dagsvolumet. Pr. januar i år hadde nederlenderne solgt over 193 millioner Tencent-aksjer for et nettoproveny tilsvarende 7,2 milliarder dollar, og tatt eierandelen ned fra 29 prosent i juni 2022 til 26,9 prosent.

Bidrar til å tette gap?

Analytikere har påpekt overfor nyhetsbyrået at Prosus-nedsalget og tilbakekjøpsprogrammet kan bidra til å tette gapet mellom børsverdien og verdien av eiendelene i selskapet.

«Vi fortsetter vårt åpne tilbakekjøpsprogram for Prosus- og Naspers-aksjer i tråd med strategien vi tidligere har annonsert», skriver en talsperson for Prosus i en e-post til Bloomberg.

Ved stengetid onsdag sto Tencent-aksjen i 357,20 Hongkong-dollar, tilsvarende 3.415 milliarder Hongkong-dollar (444 milliarder amerikanske dollar) i børsverdi. På denne kursen er de 96 millioner aksjene Prosus vil selge priset til 34,3 milliarder Hongkong-dollar (4,45 milliarder dollar).