<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjempeinntekter står i fare

Samsung vurderer å bytte ut Google med Microsofts Bing som standard søkeleverandør. Rundt 3 milliarder dollar i årlige inntekter står på spill. 

Publisert 17. apr. 2023 kl. 13.59
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 378 ord
TRUES: Googles søkedominans utfordres for alvor av Microsofts Bing. Foto: NTB

Kunstig intelligens (AI) holder Google-sjefen Sundar Pichai våken om nettene, og nattesøvnen blir neppe bedre av at Samsung ifølge et New York Times-oppslag vurderer å erstatte det Alphabet-eide selskapet som standard leverandør av søketjenester med Microsofts Bing.

Avisen hevder tilførselen av OpenAI-teknologi som gir ChatGPT-lignende respons på søkeforespørsler i løpet av de seneste månedene har gjort Bing til en mer troverdig trussel for Googles søkedominans .

3 milliarder dollar – årlig

Ifølge internkommunikasjon New York Times har sett reagerte Google med «panikk» på trusselen som vil koste Google rundt 3 milliarder dollar i årlige inntekter hvis Samsung skulle sette beslutningen ut i livet. Den sør-koreanske teknologikjempen leverte ifølge IDC-tall 261 millioner smarttelefoner i 2022 – samtlige utstyrt med Android-programvare. 

TRUER: Microsofts Bing truer Googles søkedominans. Foto: NTB

I tillegg er 20 milliarder dollar i årlige inntekter knyttet til en lignende Apple-kontrakt som skal opp til fornyelse senere i år. 

Samsung har lenge hatt partnerskap gående med både Microsoft og Google, og produktene deres har kommet med apper og tjenester fra begge, som OneDrive og Google Maps. Samtalene mellom Samsung og Google pågår ifølge avisen fortsatt, og det kan ennå hende at Google får fornyet tillit.

Snarlig Google-lansering

Samtidig føler Google konkurransen på kroppen, og jobber derfor med flere prosjekter for å oppdatere og fornye sine søketjenester. Dette inkluderer tilførsel av AI-funksjoner under et prosjekt som har fått navnet Magi. Prosjektet, som også omfatter en helt ny søkemotor, skal sysselsette over 160 personer.

«Ikke enhver idémyldring eller produktidé ender opp med en lansering, men som tidligere nevnt gleder Google seg til å komme med nye AI-drevne funksjoner til våre søketjenester, og vi vil snart komme med flere detaljer», sier Google-talskvinne Lara Levin i en uttalelse. 

En Google-representant returnerte ikke henvendelsene fra New York Times i saken, mens både Samsung og Microsoft avslo å kommentere.

Alphabet faller nesten 3 prosent i mandagens førhandel i New York, mens Microsoft stiger 1,5 prosent.