<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kvinner styrker cybersikkerheten

Næringslivet vil bli bedre rustet mot cyberkriminelle om de øker andelen av kvinnelige styremedlemmer eller styreledere.

Publisert 19. apr. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 336 ord
KJØNNSFORSKNING VISER: Kvinnerepresentasjon i styrene bedrer risikostyringen rundt selskapenes cybersikkerhet. FOTO: Dreamstime.com

Når kvinner er representert i et selskaps styre, forbedres cybersikkerheten, viser forskning ved universitetet i Montreal. Forskningen ble ledet av Camélia Radu og Nadia Smaili, som finner det ironisk at kvinner er underrepresentert innen ledelse i teknologibedrifter, mens noen av historiens virkelig store teknologiske steg ble foretatt av nettopp kvinner, skriver Silicon Republic.

Det var Ada Lovelace som kunne smykke seg med tittelen verdens første dataprogrammerer, Grace Murray Hopper utviklet den første kompilatoren og Hedy Lamarr, som forøvrig var filmstjerne, utviklet en i 1942 patentert radiofjernstyring for torpedoer, og var med å drive frem oppfinnelser som frekvenshopping for sikker radiokommunikasjon og ikke minst teknologien bak det som i dag er Bluetooth, Wi-Fi og GPS-teknologi.

Selv om 39 prosent av styremedlemmene i Silicon Valleys største teknologiselskaper er kvinner, er alle styreledere og adm. direktører menn: Arthur D Levinson og Tim Cook i Apple, Satya Nadella i Microsoft, Jeff Bezos og Andrew Jassy hos Amazon, Mark Zuckerberg for Meta, og John L Hennessy og Sundar Pichai for Google.

Forskning til Smaili og Radu rundt virkningen av kjønnsmangfold i styrene og hvordan selskaper håndterer cyberrisiko, viser at når kvinner er til stede i styrene, forbedres risikostyringen rundt cybersikkerhet.

Forskerne mener at riktig styring av cyberrisiko er en nøkkelfaktor til suksess for teknologiselskaper.

– Cybersikkerhet innebærer riktige handlinger og beslutninger for å redusere risiko. Spesielt den økonomiske og tekniske risikoen forårsaket av digital akselerasjon og studien vår fant en positiv sammenheng mellom nivået på oppdagelser av faktorer som truet nettsikkerhet, og kjønnsmangfold i styregruppen, sier forskerne til Silicone Republic.

Digital akselerasjon gjør organisasjoner mer sårbare for uetisk bruk av teknologi, som da Facebook solgte data til selskaper som prøvde å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2016.

En måte å nærme seg oppnåelsen av god cybersikkerhet, er gjennom et styre. Styret representerer selskapets interesser, overvåker firmaledelsen og feilsøker eventuelle problemer som oppstår mellom aksjonærene og firmaets ledelse.

Forskningen viser at tilstedeværelsen av kvinnelige IT-eksperter i styrene resulterte i forbedret styring av cyberrisiko – spesielt styreovervåking, ledelsestilsyn og nye perspektiver til beslutningsprosessen.