<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tyskland kan kappe viktig Kina-kjemi

Halveledere og mikrobrikker blir enda vanskeligere å skaffe til veie for et presset tekno-Kina.

Publisert 27. apr. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 218 ord
KJEMIGIGANTEN BASF: Om Tyskland kapper kjemieksporten til Kina, vil det ramme salget til blant andre BASF. FOTO:NTB

Tyskland ønsker å begrense eksporten av kjemikalier Kina kan bruke til å produsere halvledere, skriver Bloomberg.

Det er den tyske regjeringen, ledet av kansler Olaf Scholzs, som nå drøfter et forslag om å kappe av Kinas tilgang på varer og tjenester knyttet til produksjon av avanserte halvledere.

En slik begrensning i eksporten vil spesielt ramme de gigantiske kjemikonglomeratene BASF og Merck KGaA i å selge noen av sine halvlederkjemikalier til Kina.

Tyskland har enorme økonomiske interesser i Kina, så kansler Scholzs har en stram linje å balansere sin utenrikspolitikk på, når hensyn til nasjonal sikkerhet og menneskerettigheter vektes inn i vurderingene.

Scholz og finansminister Robert Habeck, skal ifølge Bloomberg, holdt tett kontakt om saken med europeiske allierte, og USA, som presser på for en global blokade av Kinas tilgang til nøkkelteknologier, inkludert halvledere.

Halvledere er en sentral del av den globale forsyningskjeden og finnes i alt fra biler og smarttelefoner til kjøleskap. Både maskiner og råvarer som er nødvendig for produksjon er vanskelig å skaffe til veie, derfor vil det å kvele en allerede begrenset forsyningslinje, hindre Kinas muligheter til å bygge opp sin egen industri.

Uten forsyninger fra Merck og BASF kan Kina møte flere utfordringer med å utvikle avanserte brikketeknologier, og til og med evnen til å lage halvledere kan bli påvirket.