<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Chipgigant rykker inn i Europa

Verdens største halvlederprodusent er i forhandlinger om sette opp et anlegg i Tyskland. 

Publisert 3. mai 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 356 ord
MASSIV INVESTERING: TSMC ser på muligheten til å bygge et anlegg til 10 milliarder euro i Tyskland.  Foto: Bloomberg

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. er i samtaler om å investere opptil 10 milliarder euro, nesten 120 millioner kroner, for å bygge en halvlederfabrikk i Sachsen i Tyskland, skriver Bloomberg onsdag. 

Det nye anlegget vil være en felles satsing fra flere chipprodusenter, TSMC, NXP Semiconductors, Robert Bosch GmbH og Infineon Technologies, og vil ha et budsjett på minst 7 milliarder euro. Det er ventet at prosjektet vil få statlig støtte og at den totale investeringen vil komme opp mot 10 milliarder euro. 

Ovenfor Bloomberg sier en talskvinne for TSMC at selskapet fortsatt vurderer muligheten for å bygge et anlegg i Europa, mens verken NXP, Bosch, Infineon eller det tyske finansdepartementet vil kommentere saken. 

Selv om folk er offisielt lite snakkesalige sa TSMCs styreleder i 2021 at chipprodusenten hadde begynt å se på muligheter for å opprette et produksjonsanlegg i Tyskland, som i stor grad vil fokusere på bilindustrien. 

EU vil doble kapasiteten

Tidligere har lignende prosjekter søkt om å få dekket opptil 40 prosent av finansieringen gjennom subsidier, siden EU har som uttalt mål å forsøke å doble halvlederproduksjonen innen 2030. Imidlertid krever all statsstøtte godkjenning fra EU-kommisjonen, og samarbeidspartnerne skal være i samtaler med myndighetene om størrelsen på en slik pakke. 

Til sammenligning har TSMC opprettet et anlegg i Japan med samarbeidspartnere til 8,6 milliarder dollar, hvor halvparten av finansieringen kommer fra myndighetene i landet. 

TSMC er Taiwans største selskap, og produserer flertallet av halvlederne deres der. Men etterhvert som både kunder og myndigheter blir stadig mer bekymret over de geopolitiske spenningene og Kinas militære trusler mot øya, har de begynt å øke kapasiteten andre steder.

Krevde mer i subsidier

En annen halvlederprodusent som vurderer et anlegg i Tyskland er Intel. Amerikanerne skulle egentlig i fjor ha startet på et mikrochipanlegg i Magdeburg, men på grunn av økonomisk motvind valgte selskapet å utsette byggingen og heller kreve mer i subsidier gjennom EU Chips Act. 

Intel ligger an til å motta 6,8 milliarder euro i subsidier, men selskapet ønsker minst 10 milliarder på grunn av høyere energi- og byggekostnader. Tyske myndigheter har svart med at subsidiene kan jekkes opp – hvis Intel investerer mer enn 17 milliarder euro.