<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hevder ByteDance ga kommunistpartiet tilgang til all brukerdata

En tidligere leder i ByteDance hevder kommunistpartiet i Kina hadde «overordnet tilgang» til all data fra TikToks morsselskap. 

Publisert 13. mai 2023 kl. 16.36
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 510 ord
I HARDT VÆR: TikTok og morsselskapet ByteDance.  Foto: Bloomberg

En tidligere amerikansk ingeniørsjef i ByteDance hevder i et søksmål sendt inn til California State Court at han ble sagt opp fra jobben i USA som en gjengjeldelse for klagene han hadde sendt til sine overordnede om  «skamløs ulovlig oppførsel» i selskapet, skriver Bloomberg lørdag. 

«ByteDance er forpliktet til å respektere den intellektuelle eiendommen til andre selskaper, og vi innhenter data i samsvar med bransjepraksis og våre globale retningslinjer,» sier en talsperson for selskapet, som også påpeker at saksøkeren jobbet for selskapet i under ett år. 

Ifølge saksøkeren Yintao «Roger» Yu var sjefene hans avvisende da han informerte dem om at ByteDance stjal opphavsrettsbeskyttet innhold fra andre plattformer. Og hevder også at selskapet fabrikkerte brukere for å blåse opp beregningene og hjelpe Kinas kommunistparti med å spre propaganda.

INN PÅ TEPPET: ByteDance-sjef Shou Chew ble kalt inn til den amerikanske kongressen i mars. Foto: Bloomberg

Fikk overordnet tilgang

Videre skriver han at han ble sjokkert da han i mars så vitnemålet til TikTok-sjef Shou Chews i den amerikanske kongressen, hvor Chew påsto at «TikTok har aldri delt, eller aldri mottatt en forespørsel om å dele, amerikanske brukerdata med den kinesiske regjeringen.» For Yu hevder å ha førstehåndskunnskap om at det kinesiske kommunistpartiet hadde en bakdør inn til amerikansk brukerdata. 

Det skal ha vært en spesiell regjeringskontrollert komité som skal ha hatt en betydelig rolle i selskapet, selv om de ikke jobbet for ByteDance, skriver Bloomberg. 

«Komiteen opprettholdt overordnet tilgang til alle selskapets data, til og med data lagret i USA. Etter å ha mottatt kritikk om tilgang fra utlandet, ble individuelle ingeniører i Kina begrenset fra tilgang til amerikanske brukerdata, men komiteen fortsatte å ha tilgang,» skriver Yu i søksmålet.

Videre hevder han at han gjentatte ganger sa ifra ledelsen i selskapet, men ble avvist og overtredelsene fortsatte. En av de i ledelsen som Yu nevner med navn er Kelly Zhang, som i dag er adm. direktør for ByteDance i Kina. 

Forbud mot TikTok

Det er imidlertid ikke bare i USA at ByteDance og TikTok møter motbør. En rekke regjeringer og nasjonalforsamlinger verden rundt har innført forbud mot Tiktok på mobiler som brukes i offentlig tjeneste.

Tiktok eies av ByteDance, og det har vært bekymring om data som samles inn om brukere via appen kan overleveres til kinesiske myndigheter hvis de skulle kreve det. Myndighetene i Kina avviser anklagene som politisk motiverte.

Likevel har Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har vurdert det til at det er høy risiko ved bruk av appene Tiktok og Telegram. 

TikTok kom i vinter i søkelyset etter at det kom frem at justisminister Emilie Enger Mehl hadde Tiktok installert på tjenestetelefonen. I etterkant av dette er blitt bestemt at ingen statsråder, -sekretærer eller politiske rådgivere skal ha Tiktok eller Telegram på tjenestetelefoner eller -nettbrett. I tillegg har også Forsvaret innført forbud mot Tiktok og Telegram på alle tjenestetelefoner, for både militære og sivilt ansatte.