<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vokser på økende trusselbilde

Et økende behov for digitalisering og sikkerhetsløsninger har gitt knallsterke resultater for teknologiselskapet Buypass. 

Publisert 14. mai 2023
Oppdatert 16. mai 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 509 ord
Article lead
lead
KJEMPEVEKST I FJOR: – En  driver er det økende trusselbildet, som bidrar til å drive opp behovet for sikkerhetsløsninger, sier adm. direktør i Buypass, Gunnar Lindstøl. Foto: Buypass

Siden tidlig 2000-tallet har teknologiselskapet Buypass levert løsninger for elektronisk ID, elektronisk signering og betaling til det norske markedet.

Selskapet var for eksempel første leverandør av ID- og e-signatur i Altinns store digitaliseringsprosjekt tilbake i 2003.

Digitaliseringstakten har derimot skutt fart de siste årene, særlig med drahjelp fra pandemien, som har bidratt til stor pågang hos teknologiselskapet som i fjor bikket 300 millioner i omsetning for første gang og endte på 310 millioner.

– En annen driver er det økende trusselbildet, som bidrar til å drive opp behovet for sikkerhetsløsninger. Nærmest daglig hører vi om cyberangrep og forsøk på dette fra kunder og andre, forteller adm. direktør Gunnar Lindstøl. 

Trusselbildet vokser

I en fersk rapport fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) påpeker de at Norge så en tredobling av cyberoperasjoner mot norske myndigheter og virksomheter mellom 2019 og 2021. Volumet for alvorlige hendelser i 2022 holdt seg på tilsvarende nivå som i 2021. 

Ifølge IT-sikkerhetsselskapet Check Point er det krigen i Ukraina og nye teknologier som har hatt stor skyld i økningen.

I bedriftsmarkedet retter Buypass deres produkter mot virksomheter som har klare sikringsbehov, for eksempel innenfor helsesektoren, som håndterer store mengder med pasientsensitive data. Bank, finans og betalingsformidling er også gode eksempler.

– Vi har jobbet målrettet i forhold til helsesektoren og offentlig sektor i mange år, og har tatt en sterkere posisjon innenfor disse segmentene, forklarer Lindstøl.

Vekst for tillitsstjenester

Ifølge Buypass-sjefen ble omtrent 300 millioner elektroniske meldinger i helsesektoren sikret med deres løsninger i fjor. I tillegg ble det utført omtrent 22 millioner personautentiseringer hver måned, og rundt 260 millioner person autentiseringer totalt i 2022. 

Selskapet forteller også at omtrent 3 millioner nordmenn har en eller annen form for ID fra Buypass.

Dette bidro til en omsetning på 310,1 millioner kroner i 2022, en vekst på litt over 10 prosent sammenlignet med året før. Driftsresultatet landet på 31,3 millioner kroner, som gir Buypass en driftsmargin på 10,1 prosent. Resultatet for året landet på 24,1 millioner kroner, opp fra 21,7 millioner året før.

– Vi har hatt en stødig organisk vekst i mange år. Tillitstjenestene er et av de områdene som vokser sterkest, forteller Lindstøl.

Buypass

(Mill. nok)20222021
Driftsinntekter310,1281,0
Driftsresultat31,328,6
Resultat før skatt-28,8
Resultat etter skatt24,121,7

Avtale med Norsk Tipping

Våren 2020 utlyste Norsk Tipping en anbudskonkurranse om å bli selskapets nye leverandør av elektroniske tjenester og betaling. I utgangspunktet var det det Malta-baserte EveryMatrix som vant konkurransen, men Buypass klaget på avgjørelsen.

Etter en grundigere vurdering tildelte Norsk Tipping anbudet til Buypass, som Norsk Tipping eier 50 prosent av – og som er en viktig inntektskilde for tippeselskapet.

Kontrakten er verdt rundt 1,5 milliarder kroner og løper i 6 år med mulighet for forlengelse til 12 år.

– I tillegg til moderniseringen av plattformen til Norsk Tipping, er realiseringen av nye regulerte løsninger for sterk autentisering en viktig milepæl for Buypass, mener Buypass-sjefen.

– Har dere vurdert utenlandsk ekspansjon?

– Vi jobber mot det europeiske markedet, som har blitt et mer enhetlig marked med innføringen av eIDAS-forordningen. Forordningen har blant annet til hensikt å harmonisere det indre EU-markedet for denne typen løsninger. Dette har gjort at etterspørselen i EU-området har økt, og vi er godt posisjonert til å kunne levere her.