<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tidligere Samsung-topp siktet for spionasje

En tidligere toppsjef i både Samsung er tiltalt for å ha tilegnet seg data ulovlig fra den sørkoreanske tech-kjempen for å bygge seg en egen chipfabrikk i Kina. 

Publisert 12. juni 2023 kl. 15.32
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 353 ord
ETTERTRAKTET: Samsung Electronics er en av verdens største produsenter av minnebrikker.  Foto: Bloomberg

En tidligere konserndirektør i Samsung Electronics er blitt tiltalt for å ha stjålet hemmeligheter til fordel for en chipfabrikk i Kina, noe som skal ha satt landets økonomiske sikkerhet i fare, hevder påtalemyndigheten i Sør-Korea, melder Reuters. 

Sør-Korea er en betydelig produsent av avanserte mikrobrikker, og har i stadig økende grad merket presset mellom den geopolitiske og økonomiske rivaliseringen mellom USA og Kina. President Yoon Suk Yeol beskrev forrige uke konkurransen i chipindustrien som «en fullskala krig».

Skulle bygge egen fabrikk 

Den tiltalte, som tidligere også har hatt stillingen som visepresident i chipprodusenten SK Hynix, blir beskyldt for å ha ulovlig tilegnet seg informasjon fra Samsung i 2018 og 2019, for deretter bruke dette til å bygge en konkurrerende fabrikk bare 1,5 km unna en Samsung-chipfabrikk i Xian i Kina. 

Påtalemyndigheten i Sør-Korea anslår at tyveriet av dataene har forårsaket tap på minst 300 milliarder won, rundt 2,5 milliarder kroner, for Samsung Electronics.

– Dette er en alvorlig forbrytelse som kan påføre oss alvorlig skade på vår økonomiske sikkerhet ved å ryste grunnlaget for den nasjonale chipindustrien på et tidspunkt med økende konkurranse innen chipproduksjon, heter det i en uttalelse fra påtalemyndigheten. 

Finansieringsproblemer

Den tiltalte, som ble arrestert forrige måned, benekter anklagene. Vedkommende er ikke blitt identifisert av myndighetene, men skal ha jobbet for de to sørkoreanske chipprodusentene, som er verdens to største produsenter av minnebrikker, i 28 år til sammen, skriver Reuters.

Ifølge de sørkoreanske myndighetene mislyktes den tidligere Samsung-toppen med å bygge den nye fabrikken på grunn av finansieringsproblemer. 

I tillegg har påtalemyndigheten tiltalt seks andre personer for mistanke om medvirkning, inkludert en ansatt i en inspeksjonsbedrift som er anklaget for å ha lekket plantegningene for Samsungs halvlederfabrikk.

Skjerper kampen mot spionasje

Tiltalen kommer samtidig som Sør-Korea har lovet å styrke støtten til landets chipsektor, og landet har de seneste månedene slått hardt ned på industrispionasje. 

Ifølge Reuters har politiet arrestert 77 personer involvert i 35 tilfeller av mistenkt industrispionasje i en landsomfattende etterforskning som har pågått i løpet av de siste fire månedene. 

– Vi vil håndtere enhver lekkasje av teknologien vår til utlandet strengt og reagere sterkt på ulovlig lekkasje av innenlandske selskapers kjerneteknologier i blant annet halvleder-, bil- og skipsbyggingssektorer, sier en talsperson for politiet.