<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Aviser krav om å stanse tidenes Microsoft-oppkjøp

Konkurransemyndigheter i USA har lenge ønsket å sette en stopper for Microsofts oppkjøp av Activision Blizzard. Nå har kravet om midlertidig stopp blitt avvist - kun få dager før avtalefristen.

Publisert 15. juli 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 284 ord
Article lead
lead
SAKSØKTE MICROSOFT: Federal Trade Commission, ledet av Lina Khan. Foto: Reuters

I januar i fjor ble det kjent at Microsoft ville kjøpe spillprodusenten Activision Blizzard i en transaksjon priset til 75 milliarder dollar. 

Over ett år senere er oppkjøpet ennå ikke godkjent, blant annet grunnet gransking som hadde blitt satt i gang av europeiske, britiske og amerikanske konkurransemyndigheter. Det er særlig de to sistnevte som har skapt hodebry for oppkjøpet. 

I november i fjor kom blant annet meldingen om at konkurransemyndighetene i USA (Federal Trade Commission – FTC) ville legge inn et antitrust-søksmål for å blokkere oppkjøpet

Fredag kveld skriver internasjonale medier som Bloomberg og Reuters at en ankedomstol i USA har avvist kravet fra FTC om å sette en midlertidig stans av oppkjøpet. 

Dermed er det bare britiske regulatorer som står i veien for at partene skal få fullført oppkjøpet før fristen den 18. juli. Ifølge Bloomberg har Storbritannias appellrett planlagt en høring den 17. juli for å diskutere selskapenes anmodning om å midlertidig stanse utfordringen av avtalen fra landets konkurransebyrå.

Risikerer gebyr

FTC har lenge ønsket å blokkere oppkjøpet etter bekymringer om at Microsoft vil holde tilbake Activisions mest populære spill, som eksempelvis Call of Duty, fra konkurrerende konsoller eller tjenester. 

Dersom avtalen mellom spillselskapene ikke blir fullført før 18.juli kan Microsoft måtte betale et oppsigelsesgebyr på 3 milliarder dollar til Activision. 

Det britiske konkurranse- og markedstilsynet, som stoppet sammenslåingen i april på grunn av bekymringer for avtalens innvirkning på markedet for skybasert spill, har blitt enige om å gi Microsoft en unik mulighet ved å tilby en løsning, nemlig å selge rettighetene til skybaserte markeder for spill i Storbritannia.

Om avtalen blir gjennomført vil Activision-transaksjonen bli Microsofts største noensinne og gjøre selskapet til verdens tredje største målt i inntekter, etter kinesiske Tencent og japanske Sony. Særlig sistnevnte har vist betydelig motstand mot oppkjøpet.