<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Easee-sjefen går av – 200 sies opp

Kriserammede Easee tar grep. 200 av 350 ansatte må gå, Jonas Helmikstøl går av som toppsjef og 60 millioner kommer inn fra hovedeierne i et konvertibelt lån.

Publisert 14. aug. 2023
Oppdatert 23. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 415 ord
Article lead
lead
GÅR AV: Easee-sjef Jonas Helmikstøl. Foto: Easee
GÅR AV: Easee-sjef Jonas Helmikstøl. Foto: Easee

Gründer og toppsjef Jonas Helmikstøl går av som daglig leder i Easee, men forblir ansatt i selskapet, går det frem av en pressemelding mandag. dn.no omtalte saken først.

Helmikstøls avgang er del av en løsning som ifølge avisen ble klar søndag og presenteres for Easee-ansatte i Norge og utlandet mandag. I løsningen inngår også oppsigelse av 200 av de rundt 350 ansatte i selskapet – i tillegg til at dagens aksjonærer spytter inn 60 millioner kroner i et nytt, konvertibelt lån.

Går inn i styret

Easee sier i en pressemelding ingenting om hvordan stillingskuttene fordeles, men dn.no erfarer at ansatte i Norge må ta den verste støyten.

– Dette tiltaket var noe ledelsen og styret ønsket å unngå så langt det var mulig, og vi har gjort alt vi kan for at det ikke skulle bli nødvendig. Absolutt alle steiner er snudd, men dette tiltaket må dessverre til for å sikre Easees fremtid, sier Helmikstøl i pressemeldingen. 

Han beholder sin aksjepost og går nå inn i styret i ladeselskapet, der også medgründer Kjetil Næsje vil sitte. En ny toppsjef vil tidligst være på plass i oktober, og frem til da vil Helmikstøl fortsette å fungere som daglig leder.

– Nå som selskapet går over i en ny fase er det riktig både for meg og Easee at noen andre som er bedre egnet til å strukturere og stabilisere selskape tar over stafettpinnen, sier Helmikstøl i en kommentar.

Akutt krise

Fremtiden for Easee har vært høyst usikker etter at det svenske Elsäkerhetsverket i februar i år varslet mulig salgsforbud for selskapets produkter i Sverige, og 138 ansatte ble permittert da forbudet ble innført 14. mars.

Den svenske tilsynsmyndigheten mener at jordfeilbryterløsningen og DC-beskyttelsen i Easee-laderne ikke oppfylte standardkravene.

Årets problemer har kommet etter at det Sandnes-baserte selskapet i fjor måtte nedjustere inntektsmålet for 2022 fra 5 milliarder til 2-3 milliarder kroner grunnet komponentmangel.

Witzøe er med

Siden sjokkmeldingene fra Sverige har SpareBank 1 Markets og ABG Sundal Collier jobbet hardt for å få inn sårt tiltrengt kapital, men planen om et konvertibelt lån på 300-350 millioner kroner måtte skrinlegges. 

Ifølge dn.no skyter nå i stedet eksisterende aksjonærer – i hovedsak Wiski Capital, Dristi Capital og Montin sammen med gründerne inn 60 millioner kroner i et konvertibelt lån

Wiski Capital eies av Salvesen & Thams Invest, der Witzøe-familien er største enkeltaksjonær.

Easee-konkurrent Zaptec har ikke reagert nevneverdig på nyheten, men er opp rundt 3 prosent så langt i mandagens handel på Oslo Børs.