<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Buffett selger aksjer i IT-gigant

Berkshire Hathaway selger HP-aksjer for nesten 1,7 milliarder kroner.

Publisert 14. sep. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 349 ord
TAP: Warren Buffett og Berkshire Hathaway vil nok være skuffet over å selge HP-aksjer med tap, men sitter fortsatt igjen på aksjer for 35 milliarder kroner i selskapet.  Foto: Bloomberg

Investeringsselskapet til Warren Buffett kunngjorde onsdag at de har solgt nærmere 5,5, millioner aksjer i den amerikanske PC-produsenten HP (HP), melder Reuters. 

Berkshire investerte over 4 milliarder dollar i april i fjor, hvor han sikret seg omtrent 11 prosent eierandel i PC- og printerprodusenten. I etterkant av Buffetts inntog i aksjen steg HP på børsen, men har i etterkant slitt. 

Har tapt

Etter Buffetts nedsalg denne uken sitter Buffett på HP-aksjer for rundt 3,27 milliarder dollar, ifølge papirer som er blitt sendt inn til det amerikanske finanstilsynet SEC. Til sammen sitter Berkshire nå på rundt 11,7 prosent av aksjene, mot 12,2 prosent før salget. 

Selv om aksjen spratt opp nesten 15 prosent etter at det ble kjent at Berkshire hadde kjøpt seg stort opp i HP, har aksjen i etterkant falt. Og nå er aksjekursen ned 19 prosent siden april 2022.

Berkshire har ikke gitt noen grunn til hvorfor de har solgt en stor bolk med aksjer, men nedsalget kommer etter at HP i slutten av august senket guidngen, som et følge av års langt fall i etterspørselen etter PC-er og svak etterspørsel fra Kina. 

– Selv om vi forventer nok et kvartal med sekvensiell vekst i fjerde kvartal, har ikke det eksterne miljøet forbedret seg så raskt som forventet, og vi modererer forventningene våre som et resultat, sa HPs konsernsjef Enrique Lores ved kvartalstallfremleggelsen. 

Nedjustert inntjening

I månedene før fremleggelsen falt salget av datamaskiner, bærbare datamaskiner samt arbeidsstasjoner i Kina med 19 prosent

– Vi ser ikke at det (en bedring i Kina) vil skje med det første. Og på dette tidspunktet legger vi ikke denne innhentingen til grunn i noen av våre planer, la Lores til.

Nå anslår HP at de vil få en justert inntjening pr. aksje til å være mellom 2,23 og 3,35 dollar pr. aksje, ned fra mellom 3,30 og 3,50 dollar pr. aksje. 

Ifølge Reuters investerer ikke Buffett og Berkshire Hathaway ofte i teknologiselskaper, men selskapets største eierpost er i Appple, hvor aksjeverdiene utgjorde nesten halvparten av Berkshires egenkapitalportefølje på 353,4 milliarder dollar ved utgangen av juni.

I tillegg Apple og HP har Berkshire også eierandeler i forsikringskjempen Geici, oljeselskapet Occidental og  matgiganten Kraft Heinz for å nevne noen.