<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

iPhone 15 Pro: De viktigste nyhetene

Nytt kamera, ny ramme og ny ladeport. Dette er de viktigste nyhetene i Apples toppmodell.

Publisert 1. okt. 2023 kl. 14.19
Oppdatert 2. okt. 2023 klokken 09.46
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 404 ord
Dette er iPhone 15 Pro

iPhone 15 Pro er tynnere, lettere og lynrask, mens det alle snakker om er at EU har tvunget Apples hånd.

For den største nyheten er at iPhone 15 Pro og Pro Max som ventet er de første Apple-telefonene med USB-C-port, og nå følger den europeiske ladestandarden.

Det er oppsiktsvekkende fordi noen andre enn Apple selv legger føringer for selskapets utviklingsprosess, samtidig som det av flere grunner er positivt at PC, Mac og telefon nå kan lades med samme kontakt.

Redusert vekt

Årets toppmodeller byr samtidig på flere, større nyheter. iPhone 15 Pro kommer med en titanramme, som gjør telefonen merkbart lettere og tynnere og samtidig fremhever skjermen.

Helt ny er også Action Button, som erstatter lydløs-knappen på venstre side, og nå er blitt en flerfunksjonsknapp som kan tilpasses det du bruker mest.

Det som virkelig har skilt iPhone Pro og Pro Max fra resten de seneste årene er ytelsen. Også i år får Pro og Max betydelige høyere prosessorhastighet.

Årets modell introduserer A17 Pro-chipen- som er bransjens første 3nm chip og byr på 10 prosent raskere ytelse enn den vanlige iPhone 15. Raskere Neural Engine, og en grafikkprosessor i praksis gjør den til liten spillmaskin.

Sett med norske investorers øyne, støtter iPhone-modellene for første gang Thread – en protokoll som skal forenkle hvordan smarthjemprodukter snakker sammen – og potensielt slå positivt ut på Nordic Semiconductors halvledersalg.

Modellenes tilkoblingsteknologi generelt er oppgradert, med Wi-Fi 6E-støtte og ny UWB-chip for mer nøyaktig lokalisering i Find My-appen.

Alt i portrett

For mange er det likevel kameraet som er det beste salgsargumentet, og et område hvor Apple vært best eller blant de beste i bransjen.

Det nye hovedkameraet i Pro-modellen kan veksle mellom 24mm, 28mm, og 35mm brennvidder, har en oppdatert portrettfunksjon som automatisk fanger dybdeinformasjon og lar deg endre portretter i ettertid.

Skal du ha alle funksjoner, må du også denne gang velge kjempetelefonen Pro Max, som kommer med en ny 5x optisk zoom med en brennvidde på 120mm. Testbildene imponerer, men størrelsen er ikke for alle.

Pro eller ikke?

Den nye og raskere prosessoren og oppgradert kamera vil ha mest å si i hendene på de tyngste brukerne, ved å gi bedre spillopplevelser og raskere videoredigering.

Da iPhone 14 og 14 Pro ble sluppet var egentlig det ingen god grunner til å velge standardmodellen, og heller ikke i år ser iPhone 15 ut til å imponere mange.

Max-modellen er for stor for de fleste, som gjør at nok en gang er Pro fortsatt er beste - og kanskje det eneste - riktige valget.