<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Prisingen bryter drømmegrense

OpenAI skal lansere søkemotor, og trenger mer penger. Den nye finansieringsrunden peker mot en prising over 100 milliarder dollar.

Publisert 29. aug.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 472 ord
Article lead
lead
HENTER MER PENGER: OpenAI, ledet av Sam Altman. Foto: Bloomberg
HENTER MER PENGER: OpenAI, ledet av Sam Altman. Foto: Bloomberg

OpenAI er i samtaler om å hente inn flere milliarder dollar i en ny finansieringsrunde som vil verdsette oppstartsselskapet bak ChatGPT til over 100 milliarder dollar, skriver Wall Street Journal.

Dette vil i så fall være opp fra 86 milliarder dollar sent i fjor, da ansatte solgte eksisterende aksjer.

SPYTTER INN: Thrive Capital, gründet av Joshua Kushner (t.v.). Her sammen med Palantir Technologies-sjef ALex Karp. Foto: Bloomberg

Venture-selskapet Thrive Capital går i bresjen denne gang, og vil ifølge kilder med kjennskap til saken gå inn med rundt én milliard dollar. Microsoft ventes også å delta i finansieringsrunden som blir den største innhentingen av ekstern kapital siden Microsoft selv spyttet inn rundt 10 milliarder dollar i januar 2023.

New York-baserte Thrive ble etablert for 15 år siden av Josh Kushner, som ifølge avisen allerede har et nært forhold til OpenAI og toppsjef Sam Altman etter å ha gått inn med flere hundre millioner dollar i selskapet siden i fjor.

Wall Street Journal har ikke klart å tallfeste hva andre deltakere i finansieringsrunden vil delta med.

Lanserer snart ny søkemotor

Kapitalinnhentingen kommer etter kunngjøringen fra OpenAI i slutten av juli om at selskapet vil slippe en prototype av søkemotoren SearchGPT. Målet for prototypen er at den skal gi brukerne «raske og tidsriktige svar med klare og relevante kilder.» 

SPYTTER INN: Microsoft, ledet av Satya Nadella. Foto: Bloomberg

Søkemotoren blir ifølge CNBC testet ut av liten gruppe brukere i disse dager, og OpenAIs plan er etterhvert å integrere den inn i ChatGPT-boten. 

Nettstedet tror SearchGPT-lanseringen kan få følger for Google og deres søkemotor, og hevder at Alphabet-investorer siden ChatGPT-lanseringen har bekymret seg for at OpenAI kan ta markedsandeler fra den mest dominerende aktøren ved å introdusere forbrukere for nye måter å søke informasjon fra nettet på.

Med den aktuelle prototypen er det nettopp dette OpenAI nå tar sikte på å gjøre, ved å love brukerne «søk på en mer naturlig og intuitiv måte» og stille oppfølgingsspørsmål «akkurat som i en samtale.»

«Vi mener det er rom for å gjøre søk mye bedre enn det er i dag», skrev OpenAI-sjef Sam Altman i et X-innlegg da søkemotoren ble lansert.

Microsoft-forhold i utvikling

Wall Street Journal understreker at investorer som deltar i finansieringsrundene teknisk ikke eier aksjer i OpenAI, som er en «non-profit»-organisasjon. De investerer i stedet i et resultatorientert datterselskap – og har rett på en del av dette selskapets overskudd.

Microsoft har i dag rett til 49 prosent av overskuddet etter å ha pumpet inn 13 milliarder dollar i OpenAI siden 2019. Noe av dette har funnet veien tilbake til Microsoft, ettersom OpenAI har hostet sin teknologi på tech-gigantens skyplattform Azure.

Avisen hevder det faktum at Microsoft trolig fortsetter å investere i OpenAI indikerer at forholdet mellom de to stadig er av betydning for begge parter, selv om de i større grad konkurrerer med hverandre og danner nye partnerskap.