– Et nytt månekappeløp
AI-nyheter fra Kina sender sjokkbølger i markedet. – Konturen av et nytt månekappeløp, sier AI-forsker Inga Strümke.
![Article lead](https://imaginary.finansavisen.no/resize?url=https%3A%2F%2Fsmooth-storage.aptoma.no%2Fusers%2Fhegnar%2Fimages%2F121074747.jpg%3Ft%5Bquality%5D%3D100%26%26accessToken%3D7339b63bfd06f6577fc2ccdd2837104cb55222a80c5186350e99f0de7ef2782c)
– Jeg mener dette er en svært sunn form for konkurranse. Mange av de kommersielle forskningsmiljøene i USA har kjørt seg fast i tankegangen om å løse utfordringer ved å kaste stadig mer datakraft på problemene, sier AI-forsker ved NTNU, Inga Strümke, til Finansavisen.
Denne tilnærmingen har også bidratt til å gi kjernekraft fornyet oppmerksomhet. Amerikanske teknologigiganter har investert milliarder i håp om å dekke sitt stadig økende energibehov.
– Stemmer som har advart om behovet for å utvikle modeller som krever mindre energi, har ikke blitt hørt. I stedet har vi sett et økonomisk kappløp der løsningen alltid har vært mer datakraft og å levere raskest mulig. Dette har resultert i et enormt energiforbruk, koste hva det koste vil, noe som åpenbart er en svært kortsiktig måte å tenke på.
– Svært positivt
Mandag 20. januar skapte den relativt ukjente kinesiske AI-laben DeepSeek overskrifter da de lanserte AI-modellen R1. Modellen har på rekordtid oppnådd resultater som matcher – og i noen tilfeller overgår – OpenAI på flere nøkkelområder. R1 er både open source, gratis, og har nærmest over natten blitt verdens mest nedlastede app.
R1 skal ha blitt trent ved bruk av en mindre avanserte Nvidia-brikker, til en estimert kostnad på rundt 5,6 millioner dollar.
– Dette har lenge vært et eksklusivt kappløp for aktører med dype lommer. Nå kan mindre aktører også henge med, noe som er svært positivt, sier Strümke.
– Langt fra svart magi
Samtidig kreves det nå betydelig mindre energi for angivelig like god teknologi. Dette er med på å sende flere energiaksjer ned ettersom det blir mindre etterspørsel etter datasenter og AI-kraft. Blant annet stuper Siemens Energy 20 prosent.
– På lengre sikt er dette gode nyheter for forskningen generelt. Å oppnå de samme resultatene med mindre energibruk handler om smartere løsninger. Kunstig intelligens er langt fra svart magi, legger hun til.
Videre har DeepSeek og OpenAI på hver sin side uttalt mål om å utvikle kunstig generell intelligens (AGI). Det er en type intelligens som er i stand til å løse et hvilket som helst problem. Mens OpenAI sier at de vil utvikle AGI for menneskehetens beste, oppgir DeepSeek nysgjerrighet som motivasjon.
– Vi ser konturene av et nytt månekappløp i utviklingen av kunstig intelligens.