<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skjermer norske mobilmaster

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet fjerner oversikten over norske mobilmaster fra kartet.

Publisert 21. des. 2022
Oppdatert 21. des. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 259 ord
SKJULT FOR TRUSSELAKTØRER: Norske mobilmaster er fjernet fra Nkoms kart. Foto:Telia

Nettstedet Finnsenderen er en nettbasert tjeneste, eid av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, med hovedformål å vise plassering av mobilbasestasjoner og kringkastingssendere i Norge. Av hensyn til gjeldende sikkerhetssituasjon er deler av tjenesten nå tatt bort.

– Dette er en samlet vurdering om det er riktig å ha slik informasjon tilgjengelig nå. Det var ingen enkel avgjørelse, da åpenhet kontra sikkerhet er vanskelig å vekte til tider. Så vil tiden vise om den kan åpnes igjen, sier avdelingsdirektør John-Eivind Velure i Nkom til Finansavisen.

FAGDIREKTØR: fagdirektør i Nkom, John-Eivind Velure, sier tjenesten kan komme tilbake på sikt. Trusselsituasjonen avgjør. Nkom

Han poengterer at en del faggrupper har nytte av tjenesten, men i denne omgang er Norges sikkerhet lagt over i vurderingene.

– Alle har et ansvar til å se over hvilke tjenester de nå viser offentlig frem, og hvilken informasjon som gis av ulik infrastruktur, sier han.

Databasen er lukket

Flere mobiltelefon-apper viser fremdeles hvor både mobilsendere og annen kringkastingsinfrastruktur befinner seg. Velure vil ikke kommentere andres deling.

– Informasjonen vi har publisert, kan være tilgjengelig fra andre plasser. Hva andre gjør, vet vi ikke. De kan for eksempel ha gjort egen kartlegging. Det viktige er at ingen kan hente ut hele databasen med sendere fra for eksempel en app, sier han.

Tidligere i år ble det gjort ulike tiltak for å øke sikkerheten når det gjelder dataene i Finnsenderen.no, blant annet ble tjenesten blokkert fra en del land.

Tjenestene for å finne frekvenser for trådløse mikrofoner og strålingskalkulatoren er fortsatt å finne på Nkoms nettsider. Informasjonen som ligger i disse tjenestene berøres ikke av dagens sikkerhetssituasjon.