Saken oppdateres
Telenor la torsdag morgen frem resultatene for årets andre kvartal.
Fasiten viste en omsetning på 20,2 milliarder kroner i omsetning for kvartalet, opp fra 19,2 milliarder kroner samme kvartal i fjor. Ifølge estimater hentet inn fra Telenor ventet konsensus i snitt en omsetning på 19,8 milliarder for kvartalet.
Samtidig landet tjenesteinntektene på 15,8 milliarder kroner, opp fra 15,1 samme periode i fjor. Selskapet påpeker at 4 prosent av veksten til tjenesteinntektene var organisk.
Driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) før andre poster landet på 8,8 milliarder kroner i andre kvartal, opp fra 8,5 milliarder andre kvartal i fjor. Konsensus ventet en EBITDA før andre poster på 8,5 milliarder kroner i kvartalet.
– I andre kvartal fortsetter vi å levere på strategien vi la frem i fjor, med solid operasjonell fremdrift. Kvaliteten på tjenestene våre og gode sikkerhetsløsninger fortsetter å drive vekst, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor.
Selskapet har derimot skuffet konsensus når det gjelder resultat før skatt som landet på 2,3 milliarder i andre kvartal, opp fra et negativt resultat på 1,1 milliarder samme periode i fjor. Konsensus ventet i snitt et resultat før skatt på 3,5 milliarder kroner i kvartalet.
Opprettholder vekstutsikter
I dagens rapport skriver Telenor at samlet fri kontantstrøm i andre kvartal, før fusjoner og oppkjøp, var på minus 0,2 milliarder kroner. Ifølge selskapet ble posten påvirket av utbetalinger på 1,7 milliarder kroner knyttet til juridiske tvister i Bangladesh.
Ifølge konsernsjefen venter de at fri kontantstrøm vil bedres utover andre halvår.
Selskapet har ikke lagt lokk på at økende energikostnader har vært et gjennomgående problem det siste året, og i løpet av 2022 hadde Telenor 1 milliard kroner ekstra i energikostnader sammenlignet med kostnadene i 2021.
I dagens rapport understreker selskapet at disse kostnadene har blitt redusert gjennom andre kvartal, blant annet grunnet lavere strømpriser. De skriver også at de har signert en tiårsavtale med Statkraft som vil sikre 80 prosent av strømetterspørselen i Finland.
Ellers opprettholder selskapet de samme finansielle utsiktene for 2023:
Nytt selskap
I midten av juni annonserte Telenor at de skulle etablere et nytt selskap sammen med Hafslund, der de skal bygge sikre og energieffektive datasentre i Oslo-området.
De to gigantene skal gå sammen med HitecVision, som investerer i oppbyggingen av energiselskaper i Norge og Europa, og Analysys Mason er et ledende konsulentbyrå innen telekom, media og teknologi. Ifølge Telenor skal dette partnerskapet komme med konkrete løsninger til kunder som etterspør en trygg og energieffektiv plass for å lagre samfunnskritiske data.
Ifølge dagens rapport vil de tre partene eie 31,7 prosent hver av det nye selskapet.
Det nye selskapet har som ambisjon å bygge tre datasentre, med en samlet kapasitet på 40 MW, i hovedstadsregionen. Utbyggingen av det første datasenteret i Oslo vil starte mot slutten av 2023.