<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Telenors kunder kan ikke fortsette å subsidiere Telia

Det gir ingen mening at Telenor skal fortsette å bekoste ytterligere utvikling av Telias allerede godt etablerte nett, skriver Sigve Brekke og Birgitte Engebretsen i Telenor.

Publisert 21. feb.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 566 ord
MENER REGULERINGEN ER UTDATERT: Telenor subsidierer andre telekomselskaper ved at vi er pålagt å gi dem tilgang til master og tårn til lave priser som er bestemt av myndighetene, skriver Sigve Brekke og Birgitte Engebretsen. Foto: NTB

Debattinnlegg: Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor, og Birgitte Engebretsen, adm. direktør i Telenor Norge

I mer enn 20 år har myndighetene lagt til rette for etablering av et tredje mobilnett i Norge gjennom særskilt regulering av Telenor. Konkurranse mellom nettene er grunnlaget for at norske forbrukere og bedrifter har tilgang til et mangfold av gode tjenester.

Birgitte Engebretsen. Foto: Iván Kverme

Nå er det tredje landsdekkende nettet på plass. Det er på høy tid å avvikle mobilreguleringen som gjennom mange år har lagt ekstraordinære plikter på Telenor. Disse kan på ingen måte lenger forsvares.

Reguleringen betyr blant annet at Telenor subsidierer andre telekomselskaper ved at vi er pålagt å gi dem tilgang til master og tårn til lave priser som er bestemt av myndighetene. Samtidig er vi selv nødt til å betale markedspris for samme tilgang hos våre konkurrenter.

Paradokset er at myndighetene pålegger Telenor å behandle Ice og Telia likt. Mens Ice ganske nylig har nådd 96 prosent dekning for det tredje mobilnettet, har Telias nett vært anerkjent som landsdekkende siden før år 2000. Telia har lenge vært den største mottakeren av en subsidie som burde vært forbeholdt etableringen av Ices nett.

Telia er fullt i stand til å finansiere sin egen utbygging

Reguleringen er med andre ord en ren overføring av lønnsomhet fra Telenor til Telia. Hvis Telenor kunne tatt samme priser av Telia som de krever av oss for tilsvarende tjenester, ville den økonomiske effekten i 2023 alene tilsvart mer enn 100 millioner kroner. Dette er et forsiktig anslag. Våre kunder og aksjonærer er på denne måten med på å betale for utviklingen av Telias nett.

Telia er en skarp konkurrent i de nordiske markedene. Det gir ingen mening at Telenor skal fortsette å bekoste ytterligere utvikling av Telias allerede godt etablerte nett. Dette kan ikke være vår oppgave. Telia er fullt i stand til å finansiere sin egen utbygging.

I konkurransen mellom telekomselskapene i Norden er det merkelig at norske myndigheter gir pengeoverføringer til et svensk konsern på bekostning av den norske virksomheten Telenor.

Telenor skulle gjerne sett at vi kunne bruke midlene som nå går til Telia til investeringer i egen virksomhet. Samfunnet er fullstendig avhengig av digitale tjenester. Vi jobber systematisk med sikkerhet, robusthet og beredskap for å trygge at tjenestene vi alle er avhengige av alltid fungerer. Dette koster. Vi investerer store summer årlig i utbygging og drift.

Behovet for kostnadseffektiv utbygging har ført til fremvekst av spesialiserte tårnselskaper – både i Norge og internasjonalt – som har til oppgave å selge tilgang til egen infrastruktur. Dette er en vinn-vinn-løsning. Telia kjøper plass hos Telenor Towers, og vi kjøper plass på 600–700 lokasjoner som tilhører Telia Towers. En rekke andre aktører er også profesjonelle tilbydere i dette markedet. Her er det heller ikke behov for regulering. Dette løser markedet selv.

Det norske mobilmarkedet er det eneste i Europa som fortsatt er regulert. Tiden er inne for å avvikle ordningen, den er håpløst utdatert. Et absolutt minimum må være at myndighetene rydder opp i hvem reguleringen skal tilgodese. Telenors største konkurrent er fullt i stand til å stå på egne ben.

Sigve Brekke

Konsernsjef i Telenor

Birgitte Engebretsen

Adm. direktør i Telenor Norge