<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Pøser milliarder inn i bensinmotorer

Renault og Geely vil investere opptil 80 milliarder i utvikling av bensinmotorer og hybridteknologi, og kan få Saudi Aramco med på laget.

Publisert 11. juli 2023
Oppdatert 11. juli 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 365 ord
KINESISK SAMARBEID: For Renault-konsernet, ledet av Luca de Meo. Foto: NTB

Renault-konsernet og den kinesiske Volvo-eieren Geely Automobile har signert avtale om et 50/50 joint venture (JV) som skal utvikle mer effektive bensinmotorer og neste generasjons hybridteknologi, går det frem av pressemeldinger omtalt av flere internasjonale medier.

FRANSK SAMARBEID: For den kinesiske Volvo-eieren Geely. Foto: NTB

Partene vil investere opptil 7 milliarder euro (80 milliarder norske kroner) i samarbeidet som lanseres i en tid hvor mye av bilindustriens fokus er på den kapitalkrevende overgangen til helelektriske biler. 

Ved lanseringen som etter planen skal skje i løpet av andre halvår 2023, ventes JV-et å betjene en hel rekke industrielle aktører som Volvo, Proton, Nissan, Mitsubishi Motors og Punch Torino. Ifølge Renault sikter JV-et mot en kapasitet på fem millioner forbrennings-, hybrid- og ladbare hybridmotorer (plug-in hybrid) årlig.

Saudi Aramco inn?

Reuters skrev i mars at JV-et som vil sysselsette 19.000 fordelt på 17 fabrikker og fem utviklingssentre styrer mot årlige inntekter på 15 milliarder euro.

PÅ VEI INN? Saudi Aramco, ledet av Amin Nasser, har inngått intensjonsavtale med Renault/Geely om å gå inn som strategisk partner. Foto: NTB

Samtidig ble det kjent at Aramco hadde signert en intensjonsavtale med Renault og Geely, og førstnevnte skriver i sin pressemelding at det saudi-arabiske oljeselskapet «vurderer en strategisk investering» i JV-et. Kilder opplyste til nyhetsbyrået tidligere i år at Saudi Aramco har vært i fremskredne samtaler om å ta en eierandel på opptil 20 prosent.

Store oljeselskaper har de siste årene samarbeidet med bilprodusenter for å utvikle bærekraftig drivstoff- og hydrogenmotorer, men går Aramco inn her vil selskapet ifølge Reuters bli den første store oljeprodusenten som investerer i bilsektoren.