<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Luftfartsaksjer letter

easyJet og Rolls-Royce fikk kursløft på 5-6 prosent, etter at selskapene meldte om overraskende gode inntjeningsutsikter. En fornybaraksje falt derimot.

Publisert 28. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 294 ord
UTSIKTENE ER GODE: Flymotorprodusenten Rolls-Royce og flyselskapet easyJet var tirsdagens største vinnere i Euro Stoxx 600-indeksen. Foto: Bloomberg

Britiske EasyJet var tirsdag den nest beste aksjen i Euro Stoxx 600-indeksen, med et kursløft på nesten 5 prosent. Lavprisaktøren tjente overraskende høye 455 millioner pund før skatt i året som ble avsluttet 30. september og skal igjen begynne å betale utbytte – for første gang siden coronapandemien. I andre halvdel av regnskapsåret bidro flere reisende og økte inntekter per passasjer til å oppveie høyere drivstoffkostnader. EasyJet tror de gode tidene vil fortsette i det inneværende regnskapsåret, tross en negativ effekt av krigen mellom Israel og Hamas. I kvartalet frem til 31. desember ventes imidlertid et underskudd på størrelse med fjorårets.

Også Rolls-Royce drar nytte av sterk etterspørsel i luftfartsektoren. Kursen steg med 6 prosent, etter at flymotorprodusenten la frem en ny strategisk plan og ambisiøse lønnsomhetsmål. Bunnlinjen skal visst nok firedobles innen 2027, blant annet ved å kutte kostnader, investere i vekstprosjekter og selge divisjonen som lager elektriske fly.

I USA var Micron Technology ved firetiden den største taperen i Nasdaq-indeksen, med et kursfall på godt over 4 prosent. Selskapet, som blant annet lager minnebrikker, oppjusterte sine prognoser for det inneværende kvartalet. Som følge av et strammere marked og høyere priser ventes inntektene nå å bli på rundt 4,7 milliarder dollar, mot tidligere antatt 4,2-4,6 milliarder dollar. Likevel skal bunnlinjen bli rød, og investorene var ikke imponert.

Også SolarEdge Technology slet, med et kursfall på 2 prosent. I et massesøksmål anklages fornybarselskapet og enkelte i ledelsen nå for å ha løyet til og villedet investorene. En rekke dårlige nyheter har i år bidratt til at nesten tre firedeler av SoarEdges børsverdi har forduftet.

For øvrig tror traderne fremdeles at Fed kutter renten neste mai, med en 53 prosent implisert sannsynlighet i derivatmarkedet. Ved utgangen av 2024 ventes styringsrenten å ligge på 4,25 prosent, et helt prosentpoeng under dagens nivå.