<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har dårlig råd – aksje faller stygt

Richard Branson har ikke de dypeste lommene etter pandemien, og vil ikke gå inn med mer penger i Virgin Galactic. Aksjen stuper i New York.

Publisert 4. des. 2023
Oppdatert 4. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 305 ord
SKRUR IGJEN KRANEN: Virgin Galactic-gründer Richard Branson. Foto: NTB

Virgin Galactic stuper 14 prosent fra start i mandagens handel i New York etter at gründer og nest største aksjonær Richard Branson har utelukket å gå inn med mer penger i selskapet.

– Vi har ikke de dypeste lommene etter coronakrisen, og Virgin Galactic har én milliard dollar, eller nesten. Jeg tror de har nok midler til å klare seg selv, sa han i et Financial Times-intervju publisert i helgen.

– Jeg elsker fortsatt prosjektet som virkelig har vist at selskapet og teknologien for kommersielle flygninger ut i romme fungerer, la han til.

Billetter fra 450.000 dollar

Galactic har nettopp fullført sin sjette flygning på seks måneder, med billettpriser som starter på 450.000 dollar setet på sin rakettdrevne Unity-maskin. Konsernet har tidligere uttalt at det er fullfinansiert ut 2026, når den større Delta-maskinen ventes å komme i trafikk. Men enkelte analytikere forventer ifølge avisen at Galactic vil gå ut og be om mer penger i 2025.

Etter å ha solgt aksjer for over én milliard dollar i 2020 og 2021, har Virgin Group en eierandel i Galactic på 7,7 prosent. Bare State Street Global Advisors er større, med 8,43 prosent av aksjene. Pengene fra Galactic-salget ble for øvrig brukt til å beskytte den skadeskutte fritids- og reisedelen av Bransons imperium i løpet av pandemien.

Rakettselskap kollapset

Galactic, som ble startet av Branson i 2004, annonserte i november jobbkutt og innstilling av kommersielle flygninger i 18 måneder med virkning fra januar 2024. Kostnadskuttene gjøres blant annet for å spare penger til Delta-prosjektet som sikter mot å ta passasjerer til det ytre verdensrommet.

Bransons rakettoppskytingsselskap Virgin Orbit kollapset for åtte måneder siden etter at den første av fem planlagte oppskytinger fra britisk jord feilet. Selskapet som var 75 prosent eid av Branson gikk tom for cash etter at de britiske oppskytningene støtte på gjentatte forsinkelser.