<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Det er oppskriften på nye renteøkninger

Men meglerhuset tror Norges Bank vil gå forsiktig frem.

Publisert 4. sep. 2019 kl. 09.09
Oppdatert 4. sep. 2019 klokken 09.59
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 415 ord
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror på to renteøkninger til fra Norges Bank. Foto: Are Haram.

Nordea Markets er i dag ute med en ny utgave av sin konjunkturrapport, Økonomiske utsikter.

For norsk økonomi og næringsstruktur er konklusjonen at den i stor grad går klar av svakheten vi nå ser i mange av nabolandene.

– Veksten forblir dermed sterk nok for presset i arbeidsmarkedet til å øke og lønnsveksten tilta. Samtidig vil underliggende inflasjon holde seg på eller være noe over målet. Det er oppskriften på ytterligere renteøkninger, skriver sjefanalytiker Erik Bruce.

Ser to renteøkninger til

Den internasjonale usikkerheten får ifølge Nordea likevel Norges Bank til å gå forsiktig frem.

– Vi regner med en renteøkning til i tråd med signalene i forrige renteprognose. Så regner vi med ytterligere en renteøkning i 2020, fortsetter Bruce.

Han øyner derfor en styringsrente i Norges Bank på 1,50 prosent ved utgangen av 2019, stigende til 1,75 prosent ved utgangen av 2020.

Nordea tror norske kroner vil holde seg på historisk svake nivåer, for så å styrke seg litt de kommende årene.

– Tidligere ville vi nevnt en rask og kraftig styrkelse av kronen som en nedsiderisiko til vårt bilde. At Norges Bank «får lov» til å sette opp renten i en verden der andre sentralbanker er i ferd med å kutte rentene, er overraskende. Men erfaringen fra de siste årene er at betydningen av rentedifferansen for kronen har avtatt markant, skriver sjefanalytikeren.

– En tweet kan være nok

Ifølge Bruce og Nordea er skifter i risikosentiment en langt viktigere drivkraft for øyeblikket.

– At høye renter ikke tiltrekker seg økt kroneinteresse nå er derfor kanskje ikke så rart. Ett års rentegevinst fra å ligge i norske kroner kan spises opp over natten ved selv en forsiktig forverring av risikosentimentet. En tweet kan være nok, skriver Nordea-analytikeren.

Meglerhuset øyner nå EURNOK i 10,25 kroner ved utgangen av 2019. Deretter tror Nordea kronen vil styrke seg til 9,75 kroner mot euro i løpet av 2020 og videre til 9,60 kroner i 2021.

Mulig oppside i forbruket

Nedsiderisikoen til meglerhusets bilde av norsk økonomi er i hovedsak knyttet til det internasjonale bildet.

– Nedturen internasjonalt kan bli kraftigere enn ventet. Det kan gi innstramning i finansielle forhold og særlig hvis det slår ut i fall i olje- og råvarepriser, vil det ramme norsk økonomi, skriver Bruce.

På den annen side åpner Nordea for at den positive dynamikken i innenlandsk etterspørsel kan bli sterkere enn meglerhuset ser for seg.

- Arbeidsmarkedet har overrasket oss, og Norges Bank, på den sterke siden etter at oppsvinget i fastlandsøkonomien startet. Høyere sysselsettingsvekst og dermed strammere arbeidsmarked fremover enn ventet kan via økende optimisme og høyere lønnsvekst bidra til høyere forbruksvekst, fortsetter sjefanalytikeren.