<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dette vil påvirke Oslo Børs

Her er faktorene som spiller inn før ukens åpning på Oslo Børs.

    Publisert 27. jan. 2020 kl. 07.44
    Oppdatert 27. jan. 2020 klokken 08.46
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 385 ord
    Oslo Børs Foto: NTB scanpix

    Brentoljen står i 59,35 dollar pr. fat, ned 2,18 prosent mandag morgen. Det er første gang siden 1. november at brentoljen er under 60 dollar fatet. WTI-oljen er ned 2,38 prosent til 52,95 dollar.

    Årsaken til fallet er bekymringer over lavere etterspørsel i tiden som kommer, som følge av coronaviruset som skaper frykt. Kinesiske myndigheter opplyste mandag at 2.744 personer har blitt påvist lungeviruset. 80 personer har dødd som følge av viruset. Sykdommen har også blitt konstatert i Frankrike og USA for eksempel.

    (Saken fortsetter under videoen)

    Kina forlenger ferien som følge av lungevirus
    Slik påvirker viruset markedet.

    Saudi-Arabias energiminister Abdulaziz bin Salman Al-Saud sier han følger utviklingen rundt viruset nøye, og la til at han er trygg på at viruset vil bli begrenset, ifølge TDN Direkt.

    Videre sa Abdulaziz bin Salman Al-Saudat han er trygg på at Saudi-Arabia, samt de andre nasjonene i Opec+, har evnene til å respondere raskt og stødig dersom oljemarkedet har behov for det.

    Asia

    Børsene i flere asiatiske land, som Kina, Hong Kong, Singapore og Sør-Korea, er stengt. Det er for tiden feiring av kinesisk nyttår. I Japan derimot er børsene åpne, og de faller som følge av virusfrykten. Nikkei-indeksen er ned 2,11 prosent til 23.323,9 poeng.

    Spådom

    Roger Berntsen, Nordnet-analytiker, tror ikke på en god dag på børsen. Han spår at hovedindeksen på Oslo Børs vil åpne ned 1,3 prosent.

    Wall Street

    Børsene åpnet opp i  New York fredag, men i løpet av noen timers handel ble det andre tilfellet av coronavirus påvist i USA. Da snudde børsene og dagen endte i rødt.

    Dow Jones falt 0,58 prosent til 28.991,09. S&P 500 ble svekket med 0,90 prosent til 3.295,45. Teknologitunge Nasdaq Composite stengte til 9.314,91, ned 0,93 prosent.

    Oslo Børs opp

    Hovedindeksen på Oslo Børs steg 1,0 prosent til 939,99 fredag. Det ble omsatt aksjer for fire milliarder kroner. 40 av de 50 mest omsatte aksjene steg. REC Silicon ble den store vinneren med en oppgang på 27 prosent.

    Dette skjer i dag

    Makro:

    Tyskland: IFO-indeks januar, kl. 10:00

    USA: Nyboligsalg desember, kl. 16:00

    USA: Dallas Fed-indeks januar, kl. 16:30

    Annet:

    Riksrettssaken mot Trump fortsetter

    Forsvarerne til president Donald Trump gjenopptar sine prosedyrer etter å ha tatt pause søndag. Saken starter kl. 19 norsk tid.

    Protester varslet på kjøpesentre i Hongkong

    Aktivister planlegger å demonstrere på kjøpesenteret som er populære blant turister fra det kinesiske fastlandet.

    Utenlandske:

    Arconic

    Kilder: Oslo Børs, TDN Direkt og Statstisk sentralbyrå (SSB)