<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rekord i eksportprisnominasjoner

101 bedrifter er nominert til årets eksportpris, mot 69 i fjor. Små og mellomstore bedrifter dominerer.

Publisert 19. feb. 2020 kl. 20.44
Oppdatert 21. feb. 2020 klokken 17.43
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 443 ord
GLAD FOR AT DE SMÅ HEVDER SEG: – Det er svært gledelig at de aller minste selskapene bidrar sterkt til knoppskyting og eksportrettet vekst, sier juryleder Alexandra Bech Gjørv, som til daglig er konsernsjef i Sintef. Foto: Anders Horntvedt

En drøy måned før Eksportprisen deles ut, er det klart at et rekordhøyt antall er nominert til prisen. 101 bedrifter er nominert. Det er sterk økning på 46 prosent fra 69 i fjor.

I årene før lå antallet i området 50–60.

– Det er en lang og imponerende liste med kandidater til årets pris, sier juryleder Alexandra Bech Gjørv, som til daglig er konsernsjef i Sintef.

Eksportprisen 2020

 
  • Eksportkreditt Norge, GIEK, GIEK Kredittforsikring og Innovasjon Norge jakter på Norges beste eksportbedrift.
  • Prisen har som formål å hedre norske eksportører som har lykkes med å bygge verdier i Norge gjennom markeder ute.
  • Selve prisen deles ut på Eksportkonferansen 26. mars 2020.
  • Juryen består av Alexandra Bech Gjørv (leder), Siri Hatlen, Kjerstin Braathen og Jan Christian Vestre.
  • Juryen skal vektlegge ett eller flere av følgende elementer: Eksportandel, lønnsomhet (stamina over tid), innovasjon av produkt og/eller marked samt verdiskaping i Norge.

Nytt av året er at de aller minste selskapene setter sitt preg på nominasjonslisten.

86 av de nominerte kan kategoriseres som små og mellomstore bedrifter, mens 27 er småbedrifter med færre enn 20 ansatte. Særlig innenfor tech- og sjømatnæringen er det mange små bedrifter blant de nominerte.

– Det er svært gledelig at de aller minste selskapene bidrar sterkt til knoppskyting og eksportrettet vekst. Dette lover godt for innovasjon og nødvendig omstilling i norsk økonomi, sier Gjørv.

En tredel tekselskaper

På nominasjonslisten til årets Eksportpris er det dessuten ti nominasjoner fra selskaper innen fornybar sektor.

Nesten én tredel er rene tekselskaper. I tillegg er mange av de nominerte i andre bransjer som benytter avansert teknologi. 

Bedrifter innenfor sjømat og fiskeoppdrett har til sammen 13 nominasjoner.

Tidligere vinnere

 
  • 2019: Cambi
  • 2018: Airthings
  • 2017: 3B – The fibreglass company
  • 2016: StormGeo
  • 2015: Lerøy Seafood
  • 2014: Jets Vakuum

– Flere av de nominerte industribedriftene vrir sin virksomhet mot mer bærekraftige løsninger. Det gir håp for sterk og grønn eksportvekst fremover, sier jurylederen.

Innovativ verdibygging

Eksportprisen deles ut til eksportvirksomheter som har utmerket seg som innovative, har vist suksess over tid og som har lykkes med å bygge verdier i Norge gjennom utenlandske markeder.

Prisen og den tilhørende Eksportkonferansen arrangeres av tre statlige etater og selskaper i samarbeid: Innovasjon Norge, GIEK (­Garantiinstituttet for Eksportkreditt) og Eksportkreditt Norge. 

Etter å ha fått inn kandidatene og samtykke, vurderer en komité av ansatte fra arrangørene alle de nominerte bedriftene, og koker utvalget ned til en liste på ti. 

I løpet av mars kan du lese om disse kandidatene i en egen artikkelserie i Finansavisen.

Etter ytterligere ett eller to jurymøter utpekes vinneren under Eksportkonferansen på Radisson Blu Scandinavia i Oslo 26. mars. 

Temaene for konferansen er blant annet grønn omstilling og lønnsom vekst. Næringsminister Iselin Nybø (V) vil dele ut prisen.