<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Økonom advarer: – Det vil være en stor tabbe

Chris Rupkey, adm. direktør og økonomisjef i MUFG Union Bank, er skeptisk til Feds rentekutt.

    Publisert 6. mars 2020 kl. 09.49
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 264 ord
    ØNSKE OPPFYLT? President Donald Trump ønsker lavere renter i USA. Økonom er uenig med han. Foto: NTB Scanpix

    – Jeg tror ikke rentekuttet vil gjøre så mye bra for selskapene på dette stadiet. De bygger likviditet akkurat nå, de ønsker ikke å låne og gjøre investeringer for fremtiden nå, sier Rupkey ifølge CNBC.

    Den amerikanske sentralbanken Fed kuttet tirsdag renten overraskende med 0,5 prosentpoeng til 1,00 til 1,25 prosent. Det var et krisegrep på grunn av coronavirusets påvirkning på den økonomiske veksten.

    Vil være en stor tabbe

    Det var første gang Fed kuttet renten mellom rentemøter siden finanskrisen i 2008.

    Blant økonomene pønskes det nå på om Fed vil kutte renten igjen om kort tid. President Donald Trump har vært klokkerklar på at renten må enda lavere ned.

    Det har Rupkey lite tro på vil lønne seg.

    – Jeg tror Fed bør vente å se om vi er i en lav resesjon med folk som mister jobben. Mitt råd til dem nå er å ikke kutte renten igjen. Det vil være en stor tabbe, sier Rupkey.

    Ber Norges Bank kutte

    Nordea Markets har vært tydelig på at Norges Bank ikke bør følge etter Feds rentekutt. Nordnet-analytiker Roger Berntsen er av annen oppfatning.

    «Norsk økonomi, gitt dets avhengighet av utviklingen i verdensøkonomien, vil rammes «hardere» enn de fleste dersom de globale vekstforventningen ikke skulle snu. Med andre ord, vi forventer at Norges Bank nå vil innta en proaktiv rolle og kutte renten i takt med den amerikanske sentralbanken fremover», skriver Berntsen.

    Økonomien til Kina og Hongkong blir kraftig påvirket av coronaviruset. Det er ventet at andre land vil merke problemene i tiden fremover, ettersom viruset sprer seg mer og mer utenfor Kina.