Trench coaten, bomber-jakken, losjakken og derbyen. Som så mye annet har også desert boots militær opprinnelse.
Nathan Clark oppdaget skoen mens han tjenestegjorde i Burma under andre verdenskrig.
Clark var tredje generasjons arvtaker til den britiske skogiganten Clark's, som hadde produsert sandaler siden 1820-tallet, og oppdaget at Sør-Afrikanske-soldater byttet ut de utslitte militærstøvlene med en ny type sko som var bedre tilpasset klimaet.
Skoen delte strukturelle aspekter med chucca-skoen, som ble brukt til polo i Egypt og India, og som den nysgjerrig mannen Clark var, med tekniske ferdigheter og skomaker i blodet, laget han sin egen variant.
Skoarvingen så noe svært få andre i hans samtid klarte; at jakker, klær og sko laget til krigstid kom til å bli fritidsklær i fredstid.
Hva er en desert boot?
Skoen er en mer avslappet variant av en chukka (som kommer med hard såle) og er blitt en selvskrevet del av menns skosamling. Det er også en sko som krever behandling og impregnering. Den er lett, myk og kan passer både til tur eller i mer urbane strøk.
Hva skal den brukes til?
Dette er en av de mest allsidige skoene på markedet og kan brukes med et bredt utvalg mer eller mindre formelle antrekk. Den er perfekt for norske høstdager og går aller best sammen med et par mørke, uvaskede jeans (indigo eller selvege).
Forhåpentligvis setter du aldri føttene dine i en oxford mens du går med shorts, mens kombinasjonen kortbukser og desert-skoen derimot funker. Det var tross alt det den ble laget for.
Casual friday? Ja. Penere, frakk og skjerf? Ja. Jeans? Definitivt. Den var god nok for Steve McQueen, og John Mayer sverger til den kombinert med lyse jeans.
Skoen har bare én reell akilleshæl, og det er regn.
Hvilken skal du velge?
Den mest åpenbare – og som har historien på sin side – er Clarks egen versjon. Den koster1.100 kroner. Alternativt er engelske Grensons Wendell-modell til 2.600 kroner verdt å vurdere. Drakes (avbildet) er brukt i Bond-filmen No Time To Die. 3.500 kroner.