<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fed kutter renten til null

Nytt ekstraordinært kutt i USA. Fed varsler også gigantiske verdipapirkjøp.

Publisert 15. mars 2020
Oppdatert 15. mars 2020
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 190 ord
TAR GREP: Jerome Powell, sentralbanksjef i USA. Foto: NTB Scanpix

USAs sentralbank, Federal Reserve, senker renten til 0,0-0,25 prosent, opplyser sentralbanken søndag kveld norsk tid. Det skjer bare dager før sentralbanken skulle hatt ordinært rentemøte.

Dette er Feds andre ekstraordinære rentekutt på kort tid.

3. mars ble renten senket med et halvt prosentpoeng til intervallet 1,00-1,25 prosent.

Søndagens kutt utgjør et helt prosentpoeng.

Minst 700 milliarder dollar

Fed tyr også til kvantitative lettelser nå.

Sentralbanken varsler statsobligasjonskjøp til minst en halv milliard dollar og kjøp av boligbaserte obligasjoner på minst 200 milliarder dollar - tiltak til tilsammen minst 700 milliarder dollar.

Coronavirus

Bakgrunnen for søndagens tiltak fra Federal Reserve er coronavirusutbruddets virkning på samfunn og økonomisk aktivitet både verden rundt og i USA.

Fed venter at viruset vil tynge den økonomiske aktiviteten på kort sikt, men også at det vil utgjøre en risiko for de økonomiske utsiktene.

Det nåværende renteintervallet vil ifølge Federal Open Market Committee bli beholdt frem til det er sikkerhet om at økonomien har stått imot virkningene fra coronaviruset og til økonomien beveger seg mot målene for sysselsetting og prisstabilitet.

Kunngjøringen fra Federal Reserve og FOMC kan leses her.