<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Kan sørge for titusenvis av arbeidsplasser

Regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre og Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Senterpartiet er enige om midlertidige endringer i oljeskatten.

Publisert 8. juni 2020
Oppdatert 8. juni 2020
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 193 ord
Foto: NTB Scanpix

Godt på overtid landet alle de seks partiene en avtale mandag ettermiddag, får NTB bekreftet.

Forhandlingene har handlet om midlertidige utsettelser i skatteregningen for oljeselskapene i kjølvannet av oljeprisfall, coronakrise og økonomisk bråstopp.

Formålet har vært å frigjøre pengesummer i 100-milliardersklassen til nye investeringer.

– Denne avtalen kan sørge for titusenvis av arbeidsplasser, sier Jonas Gahr Støre på pressekonferansen.

Etter det NTB kjenner til, innebærer avtalen at friinntekten settes til 24 prosent. Det er langt høyere enn regjeringspartienes opprinnelige forslag på 10 prosent. Friinntekten er et særskilt skattefradrag på investeringer som oljeselskapene nyter godt av.

Samtidig er det klart at selskapsskatten ikke er med i beregningsgrunnlaget, noe som voldte mye bry i forhandlingsinnspurten. Finansdepartementet advarte flere ganger kraftig mot en slikt grep, noe Stortinget til slutt heller ikke gikk inn for.

SV trakk seg fra forhandlingene sist uke.

Saken skal behandles i stortingssalen torsdag.

NTB omtalte kompromissforslaget tidligere mandag, og da var det anslått å koste 4 milliarder kroner. Det nye estimatet ligger på rundt 8 milliarder kroner, ifølge Aftenposten.

Petroleumsselskapenes særskatt er på 56 prosent og kommer i tillegg til selskapsskatten på 22 prosent, til sammen 78 prosent, skriver Aftenposten.