I 2008 la investor Dag Høili 11 millioner kroner på bordet og sikret seg halvparten av aksjene i eierselskapet til Hankøsund Båthavn. Den andre eieren var Per Bjørklund, en lokal eiendomsutvikler.
Havnen har i dag rundt 100 båtplasser og en slipp, og ligger like sør for mer kjente Hankø Marina.
Høili og Bjørklund mente havnen hadde potensial til å utvikles til noe større, og to år etter oppkjøpet la Fredrikstad kommune frem en mulighetsstudie for Hankøsundet som ga duoen rett.
Politikerne ville utvikle området til et nasjonalt senter for seilsport, og øke inntektene fra turister og båtfolket. Om planene skulle bli virkelighet, krevde det ikke bare en omregulering, men også kapital.
Dag Høili ville selge
Men behandlingen av mulighetsstudien dro ut i tid, så i 2015 ga Dag Høili sin partner beskjed om at han ville ut av havnen. Han spurte Bjørklund om ikke han ville kjøpe hans andel på 50 prosent i deres felleseide selskap, Fredrikstad Eiendomsutvikling.
Bjørklund, som har kjent Høili i mange år og var forlover i hans første bryllup, sa ja. Høili trodde kompanjongen skulle eie alt alene, men det viste seg etter hvert at Bjørklund hadde funnet en kjøper av aksjene. Det var forretningsmannen Stener Dannevig (42).
Han etterforskes for tiden av politiet i Oslo, for blant annet økonomisk utroskap, underslag, investorbedrageri og lånebedrageri etter at en rekke selskaper, en bostyrer og privatpersoner har anmeldt ham.
Konkursgjenganger
I ti år har Dannevig eid en arvet hytte med panoramautsikt til Hankøsundet og båthavnen, og han har hatt båtplass der. På den måten kom 42-åringen i kontakt med Bjørklund.
Dannevig er en mann med mange forretningsideer, og tidligere samarbeidspartnere forteller Finansavisen at han er veldig god til å snakke for seg. Men det holder ikke bare med prat om man skal drive forretninger.
Tross mange prosjekter gjennom årenes løp, så har selskapene han har styrt, enten gått konkurs eller blitt tvangsoppløst.
Dannevig forteller Finansavisen at han visste om mulighetsstudien for Hankøsundet, og han så for seg en mulighet å komme i posisjon for å være med på utbyggingen av området og profittere på det.
Skulle betale 25 millioner
7. juli 2015 ble partene enig om at Dannevig, gjennom sitt heleide selskap Kasperklova Eiendom, skulle kjøpe Høilis aksjer i Fredrikstad Eiendomsutvikling for 22 millioner kroner, etter at de var overført til Bjørklund. Dannevig skulle også betale ytterligere tre millioner kroner for noen nærliggende tomter til båthavnen.
Totalt forpliktet Dannevig seg for en handel til 25 millioner kroner med overtagelse 31. august 2015.
Kasperklova Eiendom er oppkalt etter navnet på veien hvor Stener Dannevig har hytte på Hankø.
Etter at avtalene var inngått, var alle parter glade. Høili, som faktisk aldri har truffet Dannevig, hadde solgt seg ut med en fin fortjeneste. Bjørklund hadde funnet en ny partner i Dannevig, og var glad han ikke trengte å påta seg all risiko med båthavnen alene.
Gleden ble dessverre, for Høili og Bjørklund, svært kortvarig.
Blåste opp eget regnskap
Dannevig gjorde nemlig aldri opp for seg som først avtalt. Han snakket hele tiden om at pengene var på vei, fordi han hadde gjort en «deal» i Angola som visstnok var verdt 30 millioner kroner. Men i dag, fem år senere, har han fortsatt ikke betalt det han skylder.
Siden han ikke har betalt, er heller ikke aksjene overført Kasperklova Eiendom. Men det stanset ikke Dannevig fra å føre opp 50 prosent eierandel i Fredrikstad Eiendomsutvikling i 2015-regnskapet til Kasperklova Eiendom.
I en note i regnskapet, signert Stener Dannevig, står det at «Kasperklova Eiendom har kjøpt og overtatt aksjene i Fredrikstad Eiendomsutvikling, men ikke betalt pr. 31.12.15.».
I samme note står det at Kasperklova Eiendom har lånt 25 millioner kroner fra Brødrene Bjørklund AS, og at lånet «er derfor en selgerkreditt som gjelder kjøpet av aksjene.».
Advokat Nils Holger Koefoed i advokatfirmaet Ro Sommernes har bistått Høili og Bjørklund. Han reagerer på det som fremkommer i regnskapsnotene i Dannevigs selskap.
– Det som står der er så langt fra sannheten som det går an, sier Koefoed.
Fikk aldri låne penger
Brødrene Bjørklund er heleid av Per Bjørklund. Selskapet eier en halvpart i Fredrikstad Eiendomsutvikling.
– Det selskapet har aldri gitt noen selgerkreditt, hverken til Dannevig eller Kasperklova Eiendom, og det er aldri overført noen aksjer. Derimot venter man fortsatt på oppgjør av 25 millioner kroner, sier Koefoed.
22 av de 25 millionene skulle videre til Dagsander Invest, som er Dag Høilis investeringsselskap.
Om man undersøker regnskapene i investeringsselskapene til Bjørklund og Høili, står det ingenting om at Kasperklova Eiendom har blitt ny eier av Fredrikstad Eiendomsutvikling. Det eies den dag i dag av Høili og Bjørklund.
Det finnes heller ingen spor av et lån på 25 millioner kroner i regnskapene til Brødrene Bjørklund til Kasperklova Eiendom.
Balansen til Kasperklova Eiendom er derimot blåst opp med tilsvarende sum. Det var den også i 2016- og 2017-regnskapet. Siden den gang har ikke Dannevig ført regnskap. Like før jul i fjor ble Kasperklova Eiendom slått konkurs av advokatfirmaet Schjødt på grunn ubetalte advokatregninger.
Ga mange forklaringer
Schjødt har bistått Dannevig, ikke bare i forbindelse med det mislykkede kjøpet av båthavnen, men også i andre saker.
Opprinnelig skulle de 25 millionene vært overført til en oppgjørskonto hos en advokat i august 2015, men det skjedde aldri.
Så i midten av november samme år, etter flere purringer, sender Dannevig en e-post til oppgjørsadvokaten med en forklaring om hvorfor pengene fortsatt ikke er overført.
Han skylder på at han fysisk må møte i banken og vise dem to legitimasjoner, om de skal overføre et så stort beløp som 25 millioner kroner.
Han skriver videre i e-post hvor «klønete» han synes det er å må gå i banken hele tiden, fordi han «har tusen andre ting som må gå foran» og at han er på mye på reise.
Falsk kontoutskrift
For å vise at han er likvid, sendte Dannevig oppgjørsadvokaten en e-post med en skjermdump av Kasperklova Eiendoms nettkonto i Danske Bank.
Den vedlagte filen viste at det sto 30 millioner, 35 kroner og 63 øre på kontoen.
Dag Høili reagerte kraftig, og i en e-post til Dannevig skrev han at det ikke var i nærheten av så mye penger på kontoen i Danske Bank. Høili, som gjorde noen enkle undersøkelser, påsto at Dannevig snakket usant om en navngitt ansatt i banken. Han skrev at det ikke fantes ansatte i banken med navnet Dannevig oppga.
«Hva er forklaringen på de falske kontoutskriftene?», avslutter Høili e-posten til Dannevig med.
Nekter for dokumentfalsk
Finansavisen er kjent med at det ikke er første gang Stener Dannevig beskyldes for å ha forfalsket dokumenter. Flere forretningsforbindelser forteller om en lignende modus, og de har vist Finansavisen dokumenter de mener er forfalsket.
– Har du noen gang begått dokumentfalsk i forbindelse med din forretningsvirksomhet?
– Jeg har hørt flere beskylde meg for å ha gjort det, sier Dannevig til Finansavisen.
– Men har du gjort det?
– Nei, svarer Dannevig.
– Hadde du 30 millioner på konto 12. november 2015, som det står i e-posten til oppgjørsadvokaten?
– Jeg var i samtale med investorer om finansiering, sier Dannevig.
– Men du inngår vel ikke en avtale om 25-millioner kroner om du ikke har pengene du skal betale?
– Som sagt, jeg var i samtale med investorer, sier Dannevig og hevder han aldri har sett skjermdumpen av kontoutskriften fra selskapet hans, når Finansavisen viser ham den.
– Skjermdumpen ble sendt fra din e-post?
– Jeg har ikke sendt den, bedyrer Dannevig.
Tilbød Dannevig retrett
Selv om Høili og Bjørklund etter hvert avskrev Dannevig som en seriøs kjøper, så ga aldri Dannevig opp drømmen om å bli medeier i Hankøsund Båthavn.
I juni 2018, nesten tre år etter at Dannevig sa han skulle betale 25 millioner kroner, møttes partene hos advokatfirmaet Schjødt i Oslo. Målet for møtet, forteller Høilis representanter, var å få avsluttet saken og terminert avtalen.
Frem til nå hadde Dannevigs selskap innbetalt nesten 2,3 millioner kroner i rentekompensasjon for de 25 millionene som aldri ble betalt.
Pengene mottok Bjørklund og 2 millioner har gått videre til Høili, som har brukt pengene på rådgivere og advokater som har bistått ham med saken.
På møtet strekker advokat Koefoed og rådgiver Nigel Wilson i konsulentselskapet KWC ut en hånd til Dannevig og sier at Høili og Bjørklund kan sette en strek over alt. De ønsker å gå videre med andre planer for havnen i Hankø.
– Han hadde en mulighet å komme seg ut av avtalen uten større tap, men i stedet for å takke ja til det tilbudet, gjentar Dannevig at han vil kjøpe aksjene, sier Koefoed.
Lover 11 millioner innen to dager
Møtet finner sted 20. juni 2018 og Dannevig sier at han kan ha halve beløpet, altså 11 av de 22 millionene på konto til motparten innen to dager.
– Vi tror ikke helt det vi hører, forteller Koefoed og Wilson til Finansavisen.
Men Dannevig mener alvor. Ikke bare skal han betale 11 millioner innen to dager. Han inngår en avtale om selgerkreditt på 10 millioner kroner med Dagsander Invest, og signerer en kausjonsavtale og et personlig gjeldsbrev for summen. Gjelden skal innfris 31. august 2018.
Wilson og Koefoed opplyser til Finansavisen at Dannevig ble forklart hva det innebar om han ikke gjorde opp for seg. For å være sikker spurte de også Dannevigs advokater om deres klient forsto hva han var i ferd med å gjøre.
– De bekreftet at det forsto han, sier Koefoed.
Betalte bare en brøkdel
Dannevig signerte og nedtellingen begynte. Innen 48 timer skulle han betale 11 millioner kroner, en regning han kunne sluppet om han bare gikk med på å terminere avtalen fra 2015.
– Fikk dere pengene?
– Vi fikk penger, men bare 1,1 millioner, ikke 11 millioner, sier Koefoed.
Ifølge advokaten i Ro Sommernes skal Dannevig ha forklart at han hadde misforstått noe i nettbanken da han skulle overføre pengene, og at de to siste nullene i summen han hadde skrevet inn, var etter desimaltegnet – altså ører og ikke kroner.
Den unnskyldningen får Finansavisen opplyst av andre at Dannevig har brukt i andre anledninger også, men Dannevig nekter overfor Finansavisen for noen gang å ha gitt en slik forklaring til noen.
Hevder han ble presset
At Dannevig sier noe annet i dag, forundrer ikke advokat Koefoed.
– Min klient har ikke tapt noen penger, men Høili har heller ikke fått de 22 millionene han for fem år siden ble forespeilet for aksjene i Fredrikstad Eiendomsutvikling, sier Koefoed.
Nigel Wilson bekrefter at Dag Høili fikk 1,1 millioner kroner av Dannevig den junidagen i 2018, men siden 42-åringen kausjonerte og signerte et gjeldsbrev i møte hos Schjødt, har Høilis investeringsselskap nå utlegg på 10 millioner mot Dannevig.
Dannevig sier han har en helt annen oppfatning av hva som skjedde på møtet.
– Jeg ble presset til å underskrive det gjeldsbrevet, sier Dannevig til Finansavisen i dag.
Ville selge aksjer han ikke eid
Presset eller ei, det stanset ikke Dannevig fra å legge halve Hankøsund Båthavn ut for salg etter møtet hos Schjødt, men før han hadde gjort opp for seg og fått overdratt aksjene.
I en annonse på Finn.no forsøkte Dannevig å selge aksjene for 35 millioner kroner. Tilbudet ble til og med omtalt i en artikkel i Estate Nyheter, hvor den profilerte, men omstridte eiendomsmegleren Jens Christian Killengren ble intervjuet om prospektet.
– Da vi oppdaget annonsen på Finn.no, ba vi Dannevig fjerne den umiddelbart, sier Wilson.
Tvangssalg av hus og hytte
Med gjeldsbrevet i hånd, sendte Dagsander Invest i fjor en begjæring om tvangssalg av Stener Dannevigs hjem i Greger Grams vei i Oslo og hans hytte på Hankø.
Høyeste bud på Hankø-hytten er så langt 5,6 millioner kroner, men Landkreditt Bank, som også har begjært tvangssalg av hytten, godtar ikke det budet. De vil ha mer.
Eiendomsmegler Margareth Cielicki i Møller & Partners har fått salgsjobben, og har en prisantydning på 5.950.000 kroner.
Tvangssalget av Dannevigs bolig i Oslo er stanset av Oslo byfogdembete.
Årsaken er Dannvigs kone eier halve boligen og det er dermed vanskelig å selge den. Skulle det likevel skje, står Storebrand først i køen av kreditorer med pant på 7,5 millioner. Da vil det neppe være nok penger igjen til Dag Høili etter et tvangssalg.