<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Trump-lov skaper uro på Wall Street

Pilene peker oppover, men markedet er sensitivt for Trump-utsagn og forholdet mellom USA og Kina.

Publisert 23. juni 2020
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 403 ord
Donald Trump Foto: Dreamstime

Samtlige indekser er i grønt territorium ved starten av handelen i New York.

S&P 500 er opp 0,78 prosent til 3.142 poeng, mens teknologitunge Nasdaq klatrer 0,56 prosent til 10.187 poeng. Dow Jones Industrial Average stiger 0,86 prosent til 26.250 poeng, til tross for usikkerhet i oljeprisen det siste døgnet.

Sensitivt marked

Markedet er fremdeles sårbart og sensitivt for hva som skjer i Washington. Det viser handelsrådgiver Peter Navarros uttalelser i natt, der han sa at USAs handelsavtale med Kina er «over».

En journalist spurte Navarro om Trumps innsats for å sørge for fremgang i handelsavtalen med Kina er over, hvorpå Navarro svarte: «Den er over».

Som følge av dette falt både oljeprisen og terminavtalene på Wall Street markant. Like etterpå forsikret imidlertid Trump på Twitter om at avtalen er intakt, og sendte oljeprisen opp igjen. Aksjene har respondert likedan.

Trump-lov skaper uro

Trump meldte også i dag at han vil stanse arbeidsinnvandring ut 2020. De store teknologiselskapene reagerer med avsky, ettersom mange av deres ansatte har slike tillatelser til å oppholde seg i landet.

Bakgrunnen for restriksjonene skal være å hindre innførsel av coronasmitte, i tillegg til å bidra til å hjelpe samfunnet opp på beina igjen.

Sundar Pichai, konsernsjef i Google, uttrykte sin misnøye for restriksjonene på Twitter i dag.

– Å nekte høyt utdannede profesjonelle mennesker fra å komme inn i landet og bidra til Amerikas økonomiske bedring, setter Amerikas globale konkurranseevne i en risikabel posisjon, sier en talsperson i Amazon.

Det er estimert at restriksjonene vil gjøre at hele 219.000 arbeidere vil bli nektet inngang i USA som følge av forbudet.

Amazon er opp 0,5 prosent til 2728,25 dollar. Alphabet, som eier Google, klatrer 0,4 prosent til 1457 dollar. 

Apple slapp i natt nyheten om at det vraker Intel og heller vil produsere egen programvare. Den nye informasjonen sender aksjen markant opp. I åpningsminuttene av handelen er aksjen opp 1,7 prosent til 364,82 dollar.

American Airlines har meldt at de vil vil utstede 74,1 millioner aksjer til 13,50 dollar pr aksje. Selskapet planlegger også å tilby 1 milliard dollar i konvertible obligasjoner med forfall i 2025. Aksjen faller 7,8 prosent til 13,75 dollar i handelen før børsåpning.

Mastercard har kjøpt analyseselskapet Finicy for 7,9 milliarder kroner. Nyheten sender aksjen opp 0,6 prosent til 306,10 dollar.

Ellers vil fokuset rettes mot foreløpige PMI-tall fra USA i juni etter at de tilsvarende europeiske tallene kom ut bedre enn ventet.