Anbefalingen, som ble lagt frem på regjeringens pressekonferanse fredag, gjelder i to uker fra mandag 17. august.
Helseminister Bent Høie (H) understreker likevel at dette ikke erstatter regelen om en meters avstand.
– Den beskyttende effekten av munnbind er anslått til å være 40 prosent, mens det å holde minst én meters avstand er anslått å redusere risikoen for smitte med 80 prosent. Meteren er altså viktigere enn munnbindet, sier han.
Anbefaler ikke munnbind for barn
Bruk av munnbind er en solidaritetshandling, ifølge Høie.
– Mange tror man bruker munnbind for å beskytte seg selv mot smitte, men man beskytter først og fremst andre mot smitte hvis man har viruset uten å vite det. Det kommer kampanjer som informerer om riktig bruk, sier han.
Barn som går på barnetrinnet (1.–7. klasse), og de som er yngre enn dette, anbefales ikke å bruke munnbind. Barn under to år skal ikke bruke munnbind i det hele tatt.
Åpner for flere grupper på 200
Høie bekreftet på pressekonferansen at regjeringen ikke planlegger at staten skal dele ut gratis munnbind. Det har blitt møtt med kritikk fra deler av opposisjonen.
I tillegg ble det klart at flere grupper på 200 kan delta etter hverandre på arrangementer.
– Disse endringene gjør det lettere å spre gjester utover en lengre periode, slik at reglene blir enklere å praktisere for arrangement som strekker seg over flere timer eller dager, opplyser næringsminister Iselin Nybø (V).
Dermed vil for eksempel 600 personer kunne delta på samme arrangement, såframt de deles inn i tre kohorter som ikke er til stede samtidig.
Tror ikke på nasjonal oppblussing
Folkehelseinstituttet (FHI) la også frem sin rapport om smittesituasjonen fredag. Den viser at R-tallet nå ligger rundt 1, men at det er synkende.
– Smitteutviklingen tyder ikke på en nasjonal oppblussing, bekrefter Vold, som også påpeker at sommerens lokale utbrudd ser ut til å ha kommet under kontroll.
Helsedirektør Bjørn Guldvog bekreftet på pressekonferansen at direktoratet ønsker å samarbeide med FHI for å forenkle coronainformasjonen fra myndighetene.
– Vi må forenkle og tydeliggjøre råd, forskrifter og retningslinjer og anbefalinger slik at de er enklere å etterleve. Vi forstår at det kan være komplisert, sier Guldvog.