<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Markedet ønsker å høre fra Saudi-Arabia og Russland

Pilene peker nedover fredag.

    Publisert 30. okt. 2020 kl. 06.54
    Oppdatert 30. okt. 2020 klokken 06.56
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 357 ord
    HVA TENKER DE? Kommentatorer påpeker at utsiktene er svake, og at en respons på tilbudssiden er det eneste som kan legge et prisgulv i oljemarkedet. Foto: NTB

    Wall Street fikk seg et løft torsdag etter oppløftende makrotall, men investorene i Asia er ikke overbevist og sender børsene nedover fredag.

    I Tokyo er Nikkei ned 0,9 prosent til 23.127,22, mens den bredere Topix-indeksen trekker ned 1,4 prosent til 1.588,09.

    Foreløpige tall fra japanske statistikkmyndigheter viser fredag at industriproduksjonen i landet steg 4,0 prosent fra august til september, mot ventet 3,2 prosent.

    Samtidig viste andre tall at kjerneinflasjonen i Tokyo-området falt 0,5 prosent på årsbasis i oktober – som ventet.

    Til slutt kom arbeidsledigheten i Japan inn uendret på 3,0 prosent i september – også det som ventet.

    Coronarekorder

    I Kina faller large cap-indeksen CSI 300 0,2 prosent, mens Shanghai Composite er uendret. I Hongkong trekker Hang Seng ned 0,3 prosent.

    Kospi-indeksen i Sør-Korea faller 1,5 prosent, mens Sydney-børsen går tilbake 0,6 prosent.

    På coronafronten opplyste Moderna torsdag at selskapet forbereder en global lansering av sin potensielle vaksine. Dette skjer samtidig som USA setter stadig nye smitterekorder, og nok en runde med lockdown i Europa.

    Apple-nedtur

    Apple la etter stengetid i USA frem noe bedre inntjening enn ventet i sitt fjerde kvartal, men markedet reagerte likevel med å sende aksjen ned over fire prosent i etterhandelen.

    Selskapet kom ikke med guiding for inneværende kvartal, og investorer og analytikere får dermed ingen signaler om hva Apple selv forventer av iPhone 12 som ble lansert i oktober.

    Asiatiske Apple-leverandører trekker ned fredag, med Taiyo Yuden, Murata Manufacturing, LG Display, AAC Technologies og Largan Precision alle blant taperne.

    Oljeprisene i rødt

    Oljeprisene fortsetter nedturen i asiatisk handel fredag, og bekymringene dreier seg først og fremst om hvor store konsekvenser coronabølge to får for oljeetterspørselen.

    Brent-oljen faller 1,4 prosent til 37,14 dollar fatet, mens WTI-oljen går tilbake 1,1 prosent til 35,77 dollar fatet.

    Kommentatorer påpeker at utsiktene er svake, og at en respons på tilbudssiden er det eneste som kan legge et prisgulv.

    – Markedet ønsker å høre fra Saudi-Arabia og Russland at alliansen revurderer den planlagte opptrappingen i produksjonskvotene, sier analytiker Vandana Hari i Vanda Insights til Platts ifølge TDN Direkt.

    Samtidig fortsetter orkanen Zeta å forstyrre tilbudssiden. Torsdag var drøyt 84 prosent av oljeproduksjonen og nesten 58 prosent av gassproduksjonen tatt ut av drift i den amerikanske delen av Mexicogulfen, ifølge USAs byrå for sikkerhet og miljøtilsyn (BSEE).

    Følg Asia-børsene her.