<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Professor advarer: – Pfizer-vaksinen er sårbar

Pfizer-vaksinen må lagres i 80 minusgrader inntil kort tid før bruk. Det kan komplisere en utrulling, mener Ben Cowling. 

Publisert 11. nov. 2020 kl. 13.44
Oppdatert 11. nov. 2020 klokken 14.41
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 362 ord
MÅ LAGRES I 80 MINUS: Coronavaksinen fra Pfizer/BioNTech er ikke like lett å distribuere overalt, mener professor i epidemiologi Ben Cowling. Foto: Bloomberg

Børsene innledet uken med kraftig oppgang på meldingen fra Pfizer og BioNTech om at de har utviklet en vaksine som er 90 prosent effektiv i å forhindre coronainfeksjoner.

Siden har den største euforien lagt seg, og et av de største spørsmålene nå er når en vaksine vil være tilgjengelig over hele verden.

Doser ut før nyttår? 

– Pfizer har ennå ikke sendt vaksinen inn for godkjenning hos amerikanske myndigheter, men vil trolig gjøre det innen utgangen av november, eller tidlig i desember. Godkjenningen vil ikke ta lang tid, men straks den er på plass kan distribusjonen starte i USA og kanskje til noen andre deler av verden, sier professor i epidemiologi ved Hong Kong University, Ben Cowling, til Bloomberg. 

Han tror de første dosene kan være klare for utsendelse i slutten av desember eller tidlig i 2021.

 – Det vil ta lang tid å komme gjennom til alle i USA og andre land som bør vaksineres, men så tror jeg også det kommer flere coronavaksiner, sier professoren videre.

Onsdag kommer det for eksempel meldinger om at Russland har lansert en egen coronavaksine som ifølge interne prøveresultater har oppnådd 92 prosents effektivitet.

Professor: – Det vil bli flere covid-vaksiner

– En sårbar vaksine

Samtidig er coronaspredningen urovekkende i mange land, og Cowling er «nesten sikker» på at antall bekreftede coronasmittetilfeller på verdensbasis vil doble seg fra dagens 50 millioner før en vaksine er tilgjengelig for massene.

Dette tidsfester han til «forhåpentlig» andre eller tredje kvartal neste år.

Professoren påpeker videre at det kan oppstå komplikasjoner under utrullingen av vaksiner.

– Pfizer-vaksinen er en sårbar vaksine, da den må lagres i 80 minusgrader inntil kort tid før vaksinering, og noen deler av verden vil ikke ha kapasitet til å lagre den i store mengder – men som sagt tror jeg det kommer flere vaksiner, fortsetter Cowling.

EU-avtale

EU ser uansett ingen grunn til å vente, og har nå inngått avtale om å kjøpe 200 millioner doser av Pfizer/BioNTech-vaksinen, skriver Pfizer selv på sine hjemmesider onsdag.

Avtalen følger også med en opsjon om å kjøpe ytterligere 100 millioner doser. 

Pfizer venter å starte leveranser innen utgangen av 2020 – etter en godkjenning fra europeiske myndigheter.

Les mer her.