<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
SKRIVEBORDET: Tegnet av Bodil Kjær. Produsert av Karakter Copenhagen.  Foto: Karakter Copenhagen

Skrivebordet som ikke minner deg om jobb

Om du skal fiffe opp kontoret eller hjemmekontoret spiller ingen rolle. Bodil Kjær tegnet svaret i 1959.

Publisert 10. mars 2021 kl. 13.43
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 313 ord

Fortsatt hjemmekontor. Coronablablabla. 

Om du fortsatt sitter ved kjøkkenbordet er det vel på tide med en oppgradering. Men søker du etter «skrivebord til hjemmekontor» på nett, er minst 70 prosent av resultatene totalt blottet for stil. De sorte og hvite, plastkledde alternativene ser kanskje freshe ut den første dagen på et nyoppusset callsenter med motiverende plakater på veggen. Men ikke hjemme. 

Hjemme skal du ha noe som ikke brenner netthinnene. Noe som ikke minner deg om jobb hver gang du passerer det på fritiden. 

DESIGNEREN: Danske Bodil Kjær (f. 1932). Hun jobbet lenge som professor ved University of Maryland og er mest kjent for lampene og møblene hun designet på 50- og 60-tallet. Kjær jobbet også med byutvikling og kontormøbler. Foto: Karakter Copenhagen

Fokalobjektet

Bodil Kjærs «Office Desk». Tegnet i 1959 (opprinnelig ment for Massachusetts Institute of Technology) og produseres i dag av Karakter Copenhagen. 

Understellet er forholdsvis enkelt utformet i forkrommet stål, med god plass til lange ben og grandiose kontorstoler. Bordplaten er minst like klassisk og tidløs, hvor fire skuffer er gjemt. Først ble denne produsert i valnøtt, mens bordplaten nå er gjort i eik. Selve skrivebordet kunne også flankeres av to (eller en) skuffeseksjon, hvilket var ekstrautstyr. 

Kjærs skrivebord har vært med i hele tre Bond-filmer: From Russia With Love (1963), You Only LiveTwice (1967) og On Her Majesty's Secret Service (1969). 

Andre kule ting Bodil Kjær har designet

 
  • Cross Plexi, et salongbord. 
  • BK Indoor & Outdoor, en serie med hagemøbler. 
  • Crosses, vase i glass.

Hos deg

I Bond-filmene ble skrivebordet brukt av slemminger. På hjemmekontoret i norsk suburbia funker den minst like bra til å plotte ut salgsplaner. 

Prisen på en nyprodusert utgave er omtrent 60.000 kroner. Om du er litt sær eller nerdete, og derfor heller foretrekker vintage, må du ofte punge ut med det dobbelte.