<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
BRONSE: Hanhart Pioneer One Bronze vil utvikle en unik patina over tid. Foto: Hanhart

Frir til klokkeentusiastene

Hanhart frir til entusiastene med en historisk inspirert pilotklokke.

Publisert 24. feb. 2021 kl. 10.55
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 410 ord

Klassiske pilotklokker er en populær kategori som gjerne forbindes med stolte navn som Breguet, Breitling, Heuer og IWC. Tyske Hanhart havner ofte litt i skyggen av sine mer kommersielle sveitsiske kollegaer, men har likevel en historikk de fleste merker bare kan drømme om. På 1950-tallet ble Hanhart den første leverandøren av profesjonelle pilotkronografer til det tyske luftvåpenet. Hanhart 417 ES har med årene blitt et attraktivt samlerobjekt, og skal også ha vært en av favorittklokkene til tøffingen Steve McQueen.

50-tallet

Nye Hanhart Pioneer One Bronze er en moderne pilotklokke inspirert av den historiske 417 ES. I likhet med forgjengeren fra 50-tallet har nykommeren en spesiell kasse med rillet bezel, og en kraftig lett betjenelig krone. Diameteren har imidlertid økt fra 39 til 42 mm, og materialet er bronse fremfor rustfritt stål. 

Over tid vil bronsen oksidere og utvikle en individuell patina, som reflekterer eierens bruksmønster og miljø. Nettopp denne egenskapen har gjort bronse til en favoritt blant flere entusiaster, hvor det for enkelte har gått sport i å ha klokken med mest mulig grønn patina.

Valget av en grønn urskive er i så måte en fin match til materialet i kassen, og både den historiske Hanhart-logoen, tallene og viserne, har et tydelig slektskap til inspirasjonskilden. Innslaget av selvlysende materiale er betydelig, men kreftfremkallende radium er heldigvis erstattet med Super-LumiNova C3. Mange vintage-inspirerte klokker leveres med gammeldagse akrylglass, men Hanhart har valgt å gå for et moderne ripesikkert safirglass. Klokken kommer originalt på en mørkebrun lærrem med vintage-inspirert design, men med standardmålet på 22 mm mellom remfestene er en åpen invitasjon til eksperimentering.

OPPLYST: Et generøst innslag av «Super-LumiNova» sikrer god lesbarhet uansett lysforhold. Foto: Hanhart

150 eksemplarer

Urverket er kanskje det minst spennende trekket ved Pioneer One Bronze, men gitt prisen er det nesten urimelig å forvente noe annet. Gjemt under baklokket av rustfritt stål, jobber et Sellita SW 200. Det selvtrekkende verket er en sveitsisk klone av arbeidshesten ETA 2824-02, hvor rotoren for anledningen er dekorert med Hanhart-logo. Ingen heftig mekanikk, men derimot en velprøvd traktor som vil gå og gå. Fullt opptrukket har urverket en gangreserve på minst 38 timer.

Hanhart Pioneer One Bronze er begrenset til kun 150 eksemplarer, og har en konkurransedyktig veiledende pris på 1.190 euro inkludert tysk moms. Med dagens kurs havner dermed klokken på rett over 10.000 kroner før frakt og avgifter. Modellen finnes også i en standardutgave i rustfritt stål, hvor prisen reduseres med nesten 2.500 kroner.