<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
SLIPPER MASSE NYTT: Seiko feirer 140 år på baken med en flust av nye modeller.  Foto: Seiko

140-årsjubilanten

Seiko feirer 140 år med et storslipp av nye klokker.

Publisert 12. mars 2021 kl. 20.18
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 808 ord

I 1881 etablerte den da 21 år gamle Kintaro Hattori ur- og smykkeforretningen K. Hattori & Co. i Tokyo. Selskapet var opprinnelig en forhandler og reparatør av importerte varer fra Europa, men rettet etterhvert fokus mot egenproduksjon av klokker. Å kalle satsingen på japanskprodusert for vellykket er nesten en underdrivelse. Da Kintaro Hattori døde i 1934, var han kjent som «Kongen av klokker i østen» – og navnet på klokkenes urskiver var «Seiko». 

Når Seiko i år runder 140 år, har selskapet mye i både nær og fjern fortid å være stolt av. I tillegg til å være Japans ledende klokkeprodusent, har Seiko for lengst blitt en sterk utfordrer til de prestisjetunge og tradisjonsrike sveitserne. Å forstå Seikos suksess er ikke så vanskelig – det er bare å studere noen av høydepunktene fra produsentens digitale storslipp i slutten av forrige måned. 

Spesialmodeller i flere prisklasser

Som en feiring av 140-årsjubileet har Seiko lansert en kvartett av spesialmodeller i begrenset antall. De fire klokkene representerer nesten hele bredden av merkets kolleksjon, med én modell basert på hver av de populære produktfamiliene Prospex, Presage, Astron og 5 Sports. Felles for de fire modellene er en fargepalett med sølvhvit urskive og blå detaljer. Her stopper imidlertid også likhetene, for det som egentlig er grunnleggende forskjellige klokker.

Seiko Prospex Alpinist SJE085 <strong>Foto: Seiko</strong> (1 / 8)
Seiko Prospex Alpinist SJE085 Foto: Seiko

Prospex SPB213 representerer Seikos serie med robuste profesjonelle dykkerklokker, mens Presage SPB223 er en moderne, elegant sportsklokke med elementer inspirert av japansk kultur. Begge er mekaniske, og står dermed i sterk kontrast til Astron SSH094 – et høyteknologisk kvartsur med GPS og solcellelading. Seiko 5 Sports SRPG47 er på sin side basert på noen av Seikos mest tilgjengelige mekaniske klokker, og er rettet mot den yngste delen av merkets publikum.

Den første sportsklokken

Seiko børster også støvet av en viktig historisk modell fra 1959, Seiko Laurel Alpinist. Modellen var i sin tid Seikos første sportsklokke, og har nå gjenoppstått som en «re-creation» i 1.959 eksemplarer. Nye Prospex Alpinist SJE085 gjenskaper mange av originalens særtrekk, inkludert den beskjedne diameteren på 36,6 mm. De historiske trekkene kombineres med enkelte moderne egenskaper, som ripesikkert safirglass, selvlysende «lume» som ikke er kreftfremkallende, og et selvtrekkende 6L35 urverk.

Parallelt har Seiko også presentert en trio av moderne nytolkninger basert på samme inspirasjonskilde. Prospex Alpinist SPB241, SPB243 og SPB 245 fanger mye av essensen ved den originale Alpinist-modellen fra 1959, men er en like stor del sportsklokke anno 2021. Med en diameter på 38 mm er det heller ikke her snakk om noen kjempe, men målene harmonerer bra med en økende etterspørsel etter mindre klokker.

Luksus inspirert av japansk natur

Toppmodellen Grand Seiko Heritage Collection «Seiko 140th Anniversary Limited Edition» SLGH007 representerer en langt mer elegant og luksuriøs del av Seiko-universet. Klokken er begrenset til kun 140 eksemplarer, og har en veiledende pris på godt over en halv million kroner.

Grand Seiko Seiko 140th Anniversary SLGH007 <strong>Foto: Grand Seiko</strong> (1 / 5)
Grand Seiko Seiko 140th Anniversary SLGH007 Foto: Grand Seiko

Sjeldenhet er imidlertid ikke alene årsaken til den høye prisen. Modellen har en urkasse av massivt platina, og drives av det nye selvtrekkende kaliber 9SA5. Urskivens mønster er inspirert av årringene på et tre, og er ment som en referanse til både japansk natur og Seikos 140-årige historie. Helheten er ganske enkelt en spektakulær klokke, som leverer både på design, finisj og mekanikk.

Ønsker du ikke å legge en gjennomsnittlig norsk årslønn i en ny klokke? Grand Seiko Elegance Collection «24 Seasons» består av fire nye og mer tilgjengelige modeller, inspirert av den tradisjonelle japanske kalenderens 24 faser («sekki»). Samtlige av klokkene byr på GMT-funksjon, og har nærmest identiske urkasser og lenker av rustfritt stål. Urskivene er derimot svært ulike, og gir hver modell en unik personlighet.

Grønne «Shunbun» SBGJ251 representerer vårens ankomst, når kirsebærtrærne begynner å blomstre. Den lyseblå «Shōsho» SBGJ249 representerer den japanske høysommeren, når regnsesongen avsluttes. Begge modellene er basert på Grand Seikos selvtrekkende kaliber 9R66. Denne mekaniske duoen har selskap av to modeller drevet av Grand Seikos velkjente Spring Drive-urverk. «Kanro» SBGE271 har en mørk urskive som representerer nattens og morgenluftens høstkulde. Den lyse sølvfargede «Tōji» SBGE269 er på sin side inspirert av snødekte landskap i perioden rundt vintersolverv.