<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
LEKKER: Det blir ikke særlig mye renere og penere enn B&Os nye bærbare høyttaler Level. Foto: B&O

Lekker, men vesentlig dyrere enn konkurrentene

Bang & Olufsens Level er et estetisk mesterverk, men på ett punkt ligger selskapet langt bak konkurrentene.

Category iconDesign
    Publisert 13. apr. 2021Oppdatert 16. apr. 2021
    Lesetid: 3 minutter

    I passiar med en kjendismegler en stund tilbake ble det meddelt Finansavisen en observasjon som mildt sagt overrasket: Bløtkakevillaene på Bygdøy i Oslos mest fornemme strøk får ikke lenger bygget inn høyttalere og hi-fi-systemer i vegger og tak. 

    Gullbelagte kabler og wattsterke receivere er byttet ut til fordel for smarthøyttalere som koster mindre enn sømarbeidet for et sett gardiner.

    Hvorfor, er ikke fullt så interessant. Folk liker det enkelt, de ønsker å kunne koble til med mobilen og aller helst skal minst ett av produktene være bærbart.

    Bang & Olufsen Level

    Pluss:

    • Veldig lekkert design.
    • God batteritid på opptil 16 timer.
    • Smart ladeløsning.

    Minus:

    • Klønete app.
    • Litt begrenset i noen lydspektre.

    Det er her Bang & Olufsens nye bærbare høyttaler Level kommer inn.

    B&O troner øverst i det estetiske lydhierarkiet med produkter til flere ganger prisen av konkurrentene. Til gjengjeld får du umiddelbare blikkfang – eller motsatt – høyttalere som glir rettmessig inn i det ellers så eksklusive interiøret.

    Og la det være sagt – for et produkt Level er utseendemessig. Testutgaven er lagt med gyllen trefiner i spanter som dekker metallchassiset, og passer som hånd i hanske til de danske designklassikerne du sitter i. Alternativet er sort trekk og stål, til en noe lavere pris, men skal du først ha Level er det treverk-varianten som gjelder.

    Ren praktisk styres høyttaleren av et touch-panel på toppen, av– og på-knappen er gjort i kvalitetsgummi og laderen er noe av det flotteste vi har sett. 

    Her er det ikke bare kabel rett i hullet, men en USB-C-kabel som kneppes på baksiden ved hjelp av en magnetisk B&O-forgylt sirkel, som også lader uavhengig av vinkel. 

    Veldig Apple, og nesten bedre utført.

    KNEPP: B&O Levels magnetiske ladeløsning er noe av det beste vi har sett. Foto: B&O

    Fem høyttalere

    Level handler samtidig om lyd. Bak trepanelet ligger fem høyttalerenheter: 2 fire tommer bassenheter, to 20 millimeter diskanter og en fulltone-enhet som tar over der de andre elementene gir opp.

    Bassen drives av to 30 watts forsterkere, mens de to diskantene deler på en 15 watts forsterker.

    Dette i kombinasjon betyr en bærbar høyttaler med mye trøkk, som gir et fullverdig lydbilde i alle spektre fra bass til lys diskant. Man skulle kanskje tro lyden imponerer like mye som innpakningen, men det gjør den dessverre ikke.

    Andre som har testet høyttaleren trekker frem popmusikk som noe av det Level takler best. Det er vi delvis enige i, men så fort musikken innebærer et litt mer avansert lydbilde kommer Level til kort.

    Bassen leverer bra og spesielt klassisk musikk låter imponerende, men i andre tilfeller sitter man igjen med følelsen av at lyden blir for spinkel, for mye «bokslyd» og det lever ikke helt opp til forhåpningene når du pakker opp et såpass forseggjort produkt.

    Bedre enn konkurrentene

    Du kommer heller ikke unna at det for mange står mellom B&O og Sonos, og en tusenlapp ekstra får du fire bærbare Sonos Move. Det er det selvsagt ingen som kjøper, men det setter det i perspektiv. Det sagt, leverer B&Os Level et større, klarere og mer imponerende lydbilde enn Sonos' Move gjør.

    Og der danskene er soleklart best i bransjen på design, er brukervennligheten alt annet enn god.

    Vel å merke inkluderer B&Os nyeste tilskudd AirPlay, Chromecast og bluetooth, og den kan styres gjennom Google Home. Men hva hjelper det når man ikke får koblet til B&O-appen hvor alle innstillinger blir gjort, hverken på iOS eller Android.

    Enkelt oppsummert er B&O Level markedets mest iøynefallende lydprodukt og jevnt over en veldig god bærbar høyttaler. Lyden er bra, men heller ikke helt det vi forventet.

    Er utseendet som teller mest er dette definitivt markedets vinner. Er det hi-fi-nerden i dag som kaller blir du trolig mindre imponert.

    Pris: 15.000 kroner.