<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Svak utvikling i boligprisene i april: Fall i Oslo – her steg prisene kraftig

– Boligprisene utviklet seg svakere i april enn normalt for måneden, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

Publisert 5. mai 2021 kl. 11.00
Oppdatert 5. mai 2021 klokken 11.27
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 706 ord
BOLIGPRISER: Eiendom Norge legger frem fersk prisstatistikk onsdag. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

Boligprisene steg med 0,2 prosent i april. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,1 prosent, ifølge tall fra Eiendom Norge.

Boligprisene er nå 12,2 prosent høyere enn for ett år siden.

– Boligprisene utviklet seg svakere i april enn normalt for måneden. Unntaket er Kristiansand og Stavanger, hvor prisene steg kraftig, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

I Oslo falt boligprisene 0,6 prosent på månedsbasis i april, men er likevel 15,7 prosent høyere enn for ett år siden.

Nasjonalt faller både 12 måneders veksten og den sesongkorrigerte prisutviklingen for første gang siden april 2020.

– Gjennom april har både salget av bruktboliger og antall nye boliger på markedet vokst kraftig, og det har aldri vært solgt så mange boliger i Norge etter årets første fire måneder, sier Lauridsen.

Han venter svakere prisutvikling i månedene fremover, og skiftet i prisutviklingen som mange har varslet er her nå, mener sjefen for Eiendom Norge.

– Dette er ikke overraskende i lys av at Norges Banks har varslet første renteøkning til høsten, den kraftige oppgangen i boligprisene det siste året og den store veksten i antall nye boliger på markedet, sier Lauridsen.

Større tilbud

I april ble det solgt 8.761 boliger i Norge, noe som er 24,5 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2020. Så langt i år er det solgt 32.821 boliger i landet, 16 prosent flere enn i samme periode i fjor.

I april ble det lagt ut 9.846 boliger til salgs i Norge, 15,5 prosent flere enn i samme måned i i fjor. Så langt i år er det lagt ut 34.082 boliger, 6,3 prosent flere enn i samme periode i 2020.

– I april ble det solgt betydelig flere boliger enn samme måned i fjor. Det har sammenheng med coronapandemien som brøt ut i mars i fjor, og som fikk stor innvirkning på omsetningen i boligmarkedet i mars og april 2020. Ved utgangen av april ligger også vi langt over 2019 som var det forrige rekordåret målt i omsetning, sier Lauridsen.

Han venter at omsetningsvolumet fortsatt blir høyt fremover, noe som også er normalt for mai og juni.

Det tok i gjennomsnitt 39 dager å selge en bolig i april 2021, ned fra 43 dager i mars. Kortest salgstid hadde Oslo med 15 dager og lengst salgstid hadde Ålesund m/omegn med 75 dager.

Sterkest vekst

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i april hadde Kristiansand med en oppgang på 2 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Ålesund m/Omegn med en nedgang på 0,9 prosent.

Sterkest utvikling de siste 12 måneder hadde Oslo med en oppgang på 15,7 prosent. Tromsø hadde den svakeste utviklingen de siste 12 månedene med en oppgang på 7,3 prosent.

– Det er sunt for norsk økonomi og den finansielle stabiliteten at boligprisveksten nå dempes. Med økt boligbygging de neste årene og høyere renter er det sannsynlig at vi nå går inn i en lengere periode med moderat prisutvikling i boligmarkedet, slik som i 2018 og 2019, sier Lauridsen.

Spådde oppgang

DNB Markets så for seg at veksten i bruktboligprisene holdt seg solid også i april, men ikke like sterk som i mars. Økonomene spådde i forkant av dagens tall 0,6 prosent oppgang fra mars, korrigert for sesongvariasjoner, men mente det var en risiko for at utfallet ble sterkere.

– Smitteverntiltakene rammer svært ujevnt, og en vesentlig andel av befolkningen opplever ikke at pandemien tynger deres økonomi. De opplever derimot en positiv effekt av sentralbankens rentekutt, som gir økt kjøpekraft, kommenterte sjeføkonom Kjersti Haugland tirsdag.

Handelsbanken Capital Markets' forventning var at boligprisene steg sesongjustert med 0,8 prosent i april, ned fra en vekst på 1,1 prosent i mars.

«Ser man på forholdet mellom tilbud og etterspørsel av boliger på landsbasis (målt ved antall boliger lagt ut i markedet fratrukket antall transaksjoner), ser det ut til at dette har blitt noe mindre stramt de siste månedene», skrev sjeføkonom Kari Due-Andresen i morgenrapporten onsdag.

OBOS-prisene ned

Mandag gikk det frem at prisene på brukte OBOS-boliger i Oslo-området falt 0,9 prosent fra mars til april. Gjennomsnittsboligen kostet 75.270 kroner per kvadratmeter.

April ble dermed andre måned med prisfall etter 11 måneder på rad med flate eller økende OBOS-priser i hovedstaden. OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av omsetningene i Oslo.

På landsbasis falt prisene 0,4 prosent, med en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 64.700 kroner.