<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Gustav Witzøe er utsatt for ren hets!

– Hele debatten om formuesskatten har nådd et rennesteinsnivå, tordner Stein Lier-Hansen. – Vi  skal ikke diskutere om Gustav Witzøe er sympatisk eller ikke.

Publisert 5. aug. 2021 kl. 14.23
Oppdatert 7. aug. 2021 klokken 11.11
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 688 ord
BEHOV FOR GREP: Stein Lier-Hansen, adm. direktør i Norsk Industri, ser behovet for «andre grep» ved fjerning av formuesskatten for å sikre at de rikeste betaler skatt. Foto: Are Haram

– Hele debatten om formuesskatten har nådd et rennesteinsnivå! Dette er ikke en debatt om Gustav Witzøe, men en mye viktigere debatt om hvordan vi skal sikre norske bedrifter og arbeidsplasser, tordner Stein Lier-Hansen, adm. direktør i Norsk Industri, om den siste ukens mange reaksjoner på SalMars konsernsjefs uttalelser om formuesskatten.

– Selv om det formelt sett er riktig at skatt på arbeidende kapital er en personbeskatning, så betales den ved at eierne tar penger ut av bedriftene. Selv de mest radikale fagforeningslederne er enige med sine eiere, og advarer mot konsekvensene av at det tas store beløp ut av bedriftene for å betale skatten, sier han.

– Får konkurransefordel

Lier-Hansen viser til et ferskt eksempel på flytting av eierskapet til utlandet:

– Hotel Ullensvang er bygget opp gjennom fem generasjoner, men nå gir femte generasjon opp. Det er ikke bare på grunn av formuesskatten, men de selger til engelske eiere. De nye eierne vil ha en konkurransefordel i forhold til konkurrentene, der de familieeide hotellene må ta ut penger for å dekke formuesskatten. Er det det vi ønsker?

– Hvis formuesskatten ble strøket, uten at det ble gjort noen andre endringer, hva ville være igjen av beskatning av Norges rikeste?

– Det er en problemstilling at mange av de rikeste ville slippe unna nesten all skatt, men mange av de rikeste sier at formuesskatten ikke er noe stort problem for dem. De eier gjerne børsnoterte selskaper, og har metoder til å gå klar av skatten. Det er gründerne og familieeierskapet som rammes, sier Lier-Hansen.

STERKE REAKSJONER: Utspillet fra Gustav Witzøe om kutt i formuesskatten har gitt sterke reaksjoner. Foto: Iván Kverme

– Men jeg ser at man må finne frem til skattemodeller slik at folk med evne til å betale skatt faktisk også betaler skatt.

Bare arbeidede kapital

Norsk Industri-sjefen understreker at han ikke vil ha bort hele formuesskatten.

– Jeg har ikke noe problem med skatt på store formuer som er syltet ned i eiendom og passiv kapital. Det er skatten på produksjonsutstyret i bedriftene jeg vil ha bort, sier han.

– Kom debatten om formuesskatten skjevt ut gjennom flyttetrusselen fra oppdrettsnæringen, hvor man ikke kan flytte selve bedriften?

– Ja, det kom skjevt ut fordi oppdrett er fysisk bundet til Norge. Og jeg skjønner at politikerne blir provosert hvis de oppfatter at Witzøe truer med å flytte hvis han ikke får det som han vil. Men det har han ikke sagt! Og vi skal heller ikke diskutere om Gustav Witzøe er sympatisk eller ikke.

– Beskatt gjerne eiendom

Ifølge Lier-Hansen har Witzøe pekt på behovet for midler til modernisering av bedriften.

– Hvis ikke han og næringen har midler til å modernisere, vil utlandet ta over markedet. Da vil Norge tape konkurransen mot topp moderne oppdrettsanlegg som bygges opp i USA og Asia.

– Formuesskatten har overlevd åtte år med borgerlig regjering, det meste av tiden med stortingsflertall. Bør du heller tenke på hvordan formuesskatten skal gjøres best mulig, for eksempel ved å se på ulik verdsetting mellom ulike selskapsformer?

– Du må i hvert fall se på verdsettingen, og skjerme beskatning av produksjonsutstyret. Vi kan heller beskatte eiendom hardere, som de blant annet gjør i Tyskland.

– Hva med forskjellene avhengig av om selskapet er familieeid, notert på Euronext Growth eller notert på Oslo Børs?

– Er du på børs, rammes du av andre regler, men den store industrien i Norge er ikke opptatt av dette. De fleste av mine medlemmer er små og mellomstore bedrifter, gjerne familieeide, og de rammes hardere, sier Lier-Hansen.

– Ren hets!

– Norsk næringsliv skal gjennom en periode med stor videreutvikling og store investeringer for å takle det grønne skiftet og fordi den internasjonale konkurransen er knallhard. Da er det livsfarlig å tappe en eneste krone fra bedriftene. Det er det Witzøe har prøvd å si, at også oppdrettsnæringen har behov for betydelig omstilling for å klare seg, mener Lier-Hansen.

– Witzøes virksomheter har betalt mye mer skatt enn de fleste noen gang vil være i nærheten av. Nei, Witzøe er utsatt for ren hets! Andre rikinger er ikke enige, men skipsrederne har egne skatteordninger som slår alt.