<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Jakter strategiske mineraler

Mineralmilliardær Sturla Steinsvik jakter strategiske mineraler nord for Skien. Nå har et alternativt selskap hentet 26 millioner til leting i samme område.

Publisert 18. okt. 2021
Oppdatert 20. okt. 2021
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 803 ord
ETTERTRAKTEDE RÅVARER: REE Minerals har rettigheter til strategisk viktige grunnstoffer som befinner seg dypt nede i grunnen: Cerium, lantanum, neodymium og praseodymium. Foto: REE Minerals

Så langt har rundt 30 millioner kroner gått med til å kartlegge mineralressursene som befinner seg under bakken på Fensfeltet, tre mil nordvest for Skien i Telemark.

REE Minerals har rettigheter til strategisk viktige grunnstoffer som befinner seg dypt nede i grunnen: Cerium, lantanum, neodymium og praseodymium. Dette er mineraler som er essensielle i avansert forsvarsmateriell, vindmølleteknologi, batterier, nettbrett og annen forbrukerelektronikk.

REE Minerals Holding gjennomførte før sommeren en fortrinnsrettet emisjon mot selskapets aksjonærer. Det går frem av en pressemelding fra selskapet.

Selskapet har hatt to runder med kjerneboringer. I rundt ti år har det jobbet med mineralanalyser, tester og økonomiberegninger.

STUDERER FUNN: Geologer fra 21st North inspiserer borekjerner fra Fen. Foto: REE Minerals

REE Minerals Holding

(Mill. kr) 2020 2019
Driftsinntekter 0,0 0,0
Driftsresultat −1,2 −1,2
Resultat før skatt 0,0 −0,7
Årsresultat 0,0 −0,7
Eiere (ved inngangen til 2021): Penthouse Miradores (12,1 %), Solli Eiendom (12,0 %), Hoelstad Holding (10,3 %), Asbjørn Buanes (6,6 %), andre (59,1 %).

Venner, familie og nettverk

Så langt har REE Minerals vært finansiert med bidrag fra naboer til gruveprosjektet, samt venner, familie og annet nettverk.

Rundt 80 aksjonærer deltok i emisjonen. Det utgjør omtrent halvparten av dem som allerede har eiendeler i selskapet.

– Det var mange som bidro godt til at totaliteten ble bra. Dette sikrer en fortsatt spennende utvikling og muligheter, fastslår Thor Bendik Weider, styreleder i Ree Minerals Holding.

Han opplyser at de to største bidragsyterne var Penthouse Miradores og Hoelstad Holding.

Bak Penthouse Miradores står Asbjørn Buanes, som har vært stor aksjonær i børsselskapene Medistim   og Aega   .

Hoelstad Holding er selskapet til Svein Solberg. Både Buanes og Solberg er styremedlemmer i REE Minerals Holding.

Våren 2017 hentet REE Minerals Holding kapital til en verdsetting på 340 millioner kroner. Verdsettingen nå vil ikke Weider si.

– Vi gjennomførte på lav kurs for at flest mulig av aksjonærene skulle kunne delta. Verdien var således mindre viktig. Vi mener den ikke reflekterer verdianslag gjort av eksterne, opplyser han.

HER KAN DET BLI GRUVE: Fensfeltet ligger nær turistattraksjonen Telemarkskanalen, fruktbygda Gvarv og drikkevannskilden Norsjø. Foto: Anders Horntvedt

Mineralmilliardær som nabo

REE Minerals er imidlertid ikke alene om å interessere seg for mineralforekomstene i Fensfeltet. Mineralmilliardær Sturla Steinsvik begynte før sommeren oppkapitalisering av Rare Earths Norway, som også har rettigheter i området.

Prosjektleder og daglig leder i Rare Earths Norway er Rune Vigdal. Han var daglig leder i REE Minerals fra 2009 til 2015.

GOD FOR 1,75 MILLIARDER: Sturla Stensvik fra Molde har tjent seg rik på kalk og marmor. Foto: J HAgen

Weider ser det ikke som konkurrende prosjekter.

– Vi har en god dialog med Rare Earth Norway og anser dem mer som kollegaer enn konkurrenter. Det er positivt at flere enn oss er opptatt av hvilke ressurser som sannsynligvis finnes på Fen, mener han.

KJERNEBORING: REE Minerals har boret etter sjeldne jordarter på Fensfeltet Fen i Telemark, nær Ulefoss. Her fra en runde i 2014. Foto: REE Minerals

Har hyret inn Norne Securities

REE Minerals har i flere år jobbet med å få på plass samarbeid med en industriell aktør.

Allerede i 2018 kunngjorde REE Minerals-styret at Alpha Corporate Finance ville gå aktivt ut i det nasjonale og internasjonale markedet. Selskapet har også knyttet til seg Norne Securities som finansiell rådgiver.

Hensikten med road showet var å finne en finansiell eller industriell partner til å åpne en gruve på Ulefoss i Telemark.

Men hverken investorer eller industrien har slitt ned dørstokken.

– Vi har presentert caset for både industrielle og finansielle aktører som finner prosjektet spennende. Imidlertid er det et tidligfaseprosjekt, og det resulterer i et nytt boreprogram, påpeker Weider.

– Det er spennende at EU via ERMA endelig har satt fokus på en europeisk verdikjede som kan både være oppstrøms- og nedstrømsbasert, legger han til.

Emisjonskapitalen skal i hovedsak benyttes til et nytt boreprogram på Fensfeltet. Det blir selskapets tredje.

– Fensfeltet har vist seg svært interessant med hensyn til forekomst av sjeldne jordarter (rare earth elements). Disse blir ofte kalt de grønne mineraler fordi de helt sentrale i teknologi knyttet til det grønne skiftet, opplyser Wieder.

NØKKELPERSONER: Thor Bendik Weider (til venstre) er styreleder, mens Aslak Aslaksen (til høyre) er daglig leder i REE Minerals Holding. Foto: Anders Horntvedt

Boreprogrammet gjennomført i regi av selskapets geologiske rådgiver, 21st North, i samarbeid med SRK Consulting.

Dersom boreprogrammet innfrir forventningene vil styret i REE Minerals sette i gang en ny borerunde, som vil bringe selskapet videre på veien mot en pre feasability eller feasability study.

– Det vil til slutt bekrefte at ressursen er drivverdig, lønnsom, samt teknisk og juridisk gjennomførbar, opplyser Weider.