<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 22. des. 2021
Oppdatert 26. des. 2021
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 536 ord
Foto: Dreamstime

Mye surr om strømprisen

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 23. desember 2021

Med en usedvanlig høy strømpris, må vi velge om vi skal dusje eller få ribben sprø eller huset varmt.

En pris på 8,22 kroner for strøm (pr. kWh) på det mest belastede tidspunkt, og rundt et par kroner i gjennomsnitt når avgifter og nettleie er med, slår kraftig ut for de fleste, selv når statens strømpakke til husholdningene tas med. Staten skal jo bare dekke 55 prosent av strømprisen når prisen passerer 70 øre pr. kWh før moms. Med moms betyr dette en strømpris på 87,50 øre.

La oss ha det klart med en gang: Strømprisen vil være høy i lang tid, kanskje til langt ut på vårparten. Det er kaldt og vil bli kaldere, vannstanden i magasinene er lav og det produseres for lite vind- og solkraft. I Europa legges kull- og atomkraft ned og det blåser stadig for lite.

Vi må imidlertid spørre om folk generelt har glemt at strømprisen for et år siden lå under 20 øre pr. kWh, og at noen av oss frydet oss over at strømprisen en liten stund faktisk var negativ (man fikk penger for å kjøpe strøm).

Med en så kort hukommelse krever venstresiden at markedet ikke må råde i kraftmarkedet, at kablene til utlandet må kuttes eller avtaler reforhandles og at staten må kompensere enda mer av strømprisen.

Hjelp, skriker alle, og mange fryser. Det idiotiske markedet må stoppes, heter det. Ved i sekker er det også umulig å få tak i. Utsolgt på store deler av Østlandet.

Strømprisen vil være høy i lang tid

Da får vi minne om at husholdningene og bedriftene faktisk hele tiden har hatt mulighet til å binde strømprisen, slik man kan binde renten. Men vi nordmenn er dårlige til dette. Vi vil ha lav spotpris og lav rente, men å betale ørlite mer for å sikre denne prisen, gjør vi ikke. Vi vil ha en del av markedsøkonomien, men ikke hele.

Vi vil selge strøm dyrt til utlandet når vi har overskudd på strøm, men vi vil ikke betale dyrt (alt er relativt) når vi må importere strøm. Dette med markedsøkonomi er ikke så lett.

Norge har en stor og viktig smelteindustri som har levd og lever godt, på all den billige vannkraften. Lange kontrakter til lave priser. Slik vil vi ha det.

Denne industrien er store kjøpere av strøm, og får priser og leveranser deretter. Å produsere strøm koster kanskje ikke mer enn 10-15 øre pr. kWh, og strømprisene blir lave. Da blir det en enorm gevinst for kraftprodusentene når strømmen selges for 8 kroner (eller mer) i markedet, og mange eksperter sier at strømprisen vil gå opp i 2022.

De store selskapene innen smelteverksindustrien klager allerede over ekstraregninger for strøm på 100 millioner kroner eller mer. De får ikke gråte på vår skulder, for de burde være verdensmestere i å sikre sine kraftkontrakter til ekstremt lave priser. Har de bommet litt de siste månedene i 2021, er det bare å bite det i seg.

For husholdningene som skal ha strøm til oppvarming, vask, matproduksjon og ribbe i ovnen, er det litt verre.

De kan ikke ha faste strømpriser for å sikre ribben, og renten har de heller ikke bundet.

At det kanskje ikke går så bra med dusjingen er i hvert fall ikke markedets skyld.