<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Månedens viktigste tall svakere enn ventet

Sysselsettingen utenfor landbruket i USA økte med 431.000 stillinger i mars. På forhånd var konsensus en vekst på 490.000.

Publisert 1. apr. 2022
Oppdatert 1. apr. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 226 ord
I ARBEID: Her fra en byggeplass i Louisville, Kentucky. Foto: Bloomberg

Sysselsettingen utenfor landbrukssektoren i USA økte med 431.000 stillinger i mars, viser nye, offisielle tall fredag. Den månedlige arbeidsmarkedsrapporten, kjent som «Nonfarm payrolls», omtales typisk som månedens viktigste nøkkeltall.

SER IKKE FED-ENDRINGER: Sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank. Foto: Danske Bank

Den viser videre at ledighetsraten i forrige måned var på 3,6 prosent.

Ifølge Trading Economics var det ventet en sysselsettingsvekst på 490.000 i mars, og en ledighetsrate på 3,7 prosent.

I februar var sysselsettingsveksten på 678.000 stillinger og ledighetsraten på 3,8 prosent – begge deler sterkere enn ventet. I ettertid er sysselsettingsveksten i februar oppjustert til 750.000.

Sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank påpeker at oppjusteringen i februar er større enn det som manglet i sysselsettingen i mars.

– Endrer ikke på Fed-forventning

Veksten i gjennomsnittlig timelønn var 0,4 prosent på månedsbasis og 5,6 prosent på årsbasis. Det var ventet økninger på henholdsvis 0,4 og 5,5 prosent. Gjennomsnittlig arbeidstid pr. uke var 34,6 timer, mot en forventning på 34,7 timer.

– Alt i alt gir dette støtte til at det amerikanske arbeidsmarkedet er sterkt, og skal ikke endre noe på forventningen om at Fed kommer til å sette opp renten mye de neste månedene, sier Johansen.

Danske Banks forventning er at Federal Reserve setter opp renten med 0,5 prosent de neste tre rentemøtene, og deretter med 0,25 prosent de påfølgende tre møtene.

– Disse tallene bør ikke endre noe på det, sier Danske Bank-sjefstrategen.