<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tror på supersyklus i olje

– Folk er naive. De skjønner ikke hvor viktig hydrokarboner er, sa Tor Olav Trøim under DNBs investorkonferanse tirsdag.

Publisert 3. mai 2022 kl. 20.02
Oppdatert 9. mai 2022 klokken 07.47
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 425 ord
ENERGIOPTIMIST: Tor Olav Trøim mener hydrokarboner vil være viktig i 20 til 30 år til. Foto: Ivan Kverme

Under DNBs investorkonferanse tirsdag tok Tor Olav Trøim for seg verdens energimarkeder. Budskapet var klart: hydrokarboner er her for å bli. 

– Folk er naive. De skjønner ikke hvor viktig hydrokarboner er, uttalte Trøim. 

Han påpekte at til tross for at 85 prosent av verdens energiforbruk fortsatt stammer fra hydrokarboner, så produseres det ikke nok til å dekke forbruket.

– I løpet av året kommer vi til å toppe oljeetterspørselen fra 2019. Det er ikke problemet - problemet ligger i oljelagrene i verden som er på full fart nedover. Vi produserer ikke nok olje, og trekker på lagrene hver eneste dag.

– Uansett hva folk sier, så kan dette gå ordentlig galt.

– Vi vil være totalt avhengig av hydrokarboner i hvertfall 20 til 30 år til. Hydrokarboner er fortsatten fantastisk business, sa Trøim.

Underinvestert

Trøim uttalte at en del av problemet ligger i det han kalte «Greta Thunberg-effekten», og trekker frem at investeringer i oljesektoren har falt betraktelig de siste årene. Han spådde at vi nå står ovenfor en supersyklus innen olje, drevet av underinvesteringer og en innsnevret tilbudsside i oljeindustrien.

– I dag har vi et tilbud som er ekstremt lavt, som kommer til å føre til en syklus som er mer ekstrem enn noe vi har sett tidligere.

– Syklusen vi står foran nå er mye råere enn noe jeg har sett. Den er drevet av 14 år med underinvesteringer i shipping og 8 år med underinvesteringer i oljeservice.

– Skal vi ha nok olje til alle må vi bore - og det er meget lønnsomt, fremgikk det tydelig av Trøims presentasjon.

Må investere

– For å komme seg ut av en sånn syklus må man investere. 

Trøim trakk frem forrige syklus, der man i 2003 gikk inn med det han kalte «et fjell av investeringer» for å sørge for nok oljeproduksjon. 

– I 2014 var det endelig nok, og da knakk oljeprisen. Det tok 11 år og fire trillioner. Dette kan ikke fikses på 14 dager, sa Trøim.

Slitsomme år

Finansavisen skrev 20. april om hvordan Trøim hadde gjort «gull av gråstein» , etter stor oppgang i 2020 Bulkers, Golar LNG og Borr Drilling. Oppgangen kommer etter at Trøims verdier for to år siden nærmest sto i null.

– Det var mildt sagt helt jævlig. Det eneste jeg eide som ikke gikk ned, det var Vålerenga. Det eneste man gledet seg til når man våknet på morgenen var å gå og legge seg på kvelden, sa Trøim om perioden.

– Vi som er hydrokarbonister har hatt noen slitsomme år.

Ting har imidlertid snudd for Trøim, som i dag sitter på aksjeposter verdt om lag 2 milliarder.