<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Øker presset på en av Putins største oljekjøpere?

India kjøper masse billig olje fra Russland, men EU-avtalen om oljeembargo kan øke det politiske presset mot landet.

Publisert 31. mai 2022
Oppdatert 31. mai 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 428 ord
Article lead
lead
MÅ FINNE NYE OLJEKJØPERE: Russland og president Vladimir Putin. Foto: NTB

Sent mandag kveld klarte EU-landene å bli enige om et importforbud mot russisk olje – og i samme slengen den sjette sanksjonspakken mot Russland etter Ukraina-invasjonen. 

Ifølge EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen vil avtalen kutte 90 prosent av EUs oljeimport fra Russland innen utgangen av 2022. Avtalen dekker russisk olje som importeres sjøveien, med et unntak for import via rørledning til Ungarn.

36 prosent av EUs oljeimport kommer fra Russland, og EUs utenrikspolitiske leder Josep Borrell hyller «den historiske beslutningen om å lamme (president Vladimir) Putins krigsmaskin.»

PÅ TWITTER: Mikhail Ulyanov. Foto: NTB

– Setter EU i dårlig lys

I en respons fra russisk hold hevder Mikhail Ulyanov, Russlands permanente representant til internasjonale organisasjoner i Wien, at importforbudet setter EU i et dårlig lys.

«Som hun med rette sa i går; Russland vil finne andre importører», tvitret Ulyanov ifølge CNBC tirsdag, og viste til von der Leyen.

«Bemerkelsesverdig at hun nå motsier sin egen uttalelse fra i går. En veldig rask endring av tankesettet indikerer at det ikke står bra til med EU», la han til. 

KJØPER RUSSISK OLJE: India og statsminister Narendra Modi. Foto: NTB

Russland er verdens tredje største oljeprodusent, bak USA og Saudi-Arabia, og verdens største eksportør av råolje til verdensmarkedet. Landet er også en stor produsent og eksportør av gass. Estlands statsminister Kaja Kallas tok tirsdag til orde for gassembargo i neste sanksjonsrunde, uten å få voldsomt gehør fra andre EU-land.

Kan øke India-press?

– Avtalen om oljeembargo er så god som den kan få blitt, sier seniorforsker Adi Imsirovic hos The Oxford Institute for Energy Studies til CNBC.

Imsirovic mener avtalen åpner for at EU og USA kan øke presset på andre energiimporterende land, som India, til å innføre lignende tiltak mot russisk olje.

– Før var det umulig, siden det er veldig vanskelig å spørre for eksempel India om å droppe sin import hvis Europa selv ikke gjør det. Så jeg tror dette er veldig viktig fra et politisk synspunkt, fortsetter han overfor kanalen.

Bloomberg-kilder hevdet for en måned siden at India hadde kjøpt mer enn 40 millioner fat rabattert russisk olje siden Putin gikk inn i Ukraina – rundt 20 prosent over Indias samlede import av russisk olje i hele 2021.

VIL KUTTE GASSEN OGSÅ: Estlands statsminister Kaja Kallas. Foto: NTB

Asias tredje største økonomi har tidligere avvist kritikken for sine russiske oljekjøp, med den begrunnelse at det til syvende og sist vil skade landets forbrukere 

Samtidig melder Reuters, med henvisning til shipping-data og ikke-navngitte tradere, at Kina i det stille trapper opp sin oljeimport fra Russland til rabatterte priser. Verdens største importør av råolje ser dermed ut til å fylle tomrommet som har oppstått etter vestlige kjøpere.