<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Firmaer kritiserer regjeringen – etterlyser strengere klimakrav til byggenæringen

Torsdag vedtok regjeringen flere endringer i byggeteknisk forskrift, men flere firmaer mener klimakravene er for slappe. Regjeringen mener de mangler kunnskap.

Publisert 5. juni 2022 kl. 17.38
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 181 ord
KUTTE UTSLIPP: Bygg- og anleggsbransjen har undertegnet en avtale for å kutte utslipp og nå klimamålene, men flere mener klimakravene i den nye byggeforskriften ikke holder mål. Illustrasjonsfoto: NTB

– Vi har vært opptatt av å få på plass klimakrav. Når det ikke kommer i denne omgangen, skulle vi ønske de kom med en opptrappingsplan for årene fremover, sier adm. direktør Rune Johnsen i Støren treindustri til Nationen.

Næringen har tidligere bedt om grenseverdi for klimagassutslipp knyttet til oppføring av nybygg, noe som ikke er en del av den nye forskriften.

Johansen mener strengere klimakrav ville styrket selskapets konkurransekraft. Ifølge Nationen er det flere firmaer som deler dette synet.

Etter at regjeringen gjorde endringer i forskriften må selskaper blant annet ha et klimaregnskap når de planlegger boligblokker eller næringsbygg og de må sortere 70 prosent av avfallet sitt.

Også miljøorganisasjonen Zero kritiserer regjeringen for det de mener er manglende klimakrav.

Statssekretær Nancy Charlotte Porsanger Anti (Sp) i kommunal- og distriktsdepartementet mener regjeringen vet for lite om konsekvensene hvis de innfører strengere krav.

– Vi er opptatt av at det skal være tiltak som virkelig fungerer, og ikke symbolpolitikk. Grensene må ikke settes for lavt eller for høyt, og derfor trenger vi kunnskap før vi kan innføre nye krav, sier Porsanger Anti.

(NTB)