<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Putins strategi er å få oss til å glemme andre kriser

Tyskland jobber på spreng med beredskapsplaner i tilfelle Russland kutter gassen. – Putin håper å distrahere oss, sier utenriksminister Annalena Baerbock.

Publisert 29. juni 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 290 ord
TØFFE BESLUTNINGER: Venter Tyskland og utenriksminister Annalena Baerbock hvis Russland kutter gassen. Foto: NTB

Tidligere denne uken ble det kjent at EU legger beredskapsplaner i tilfelle Russland skulle kutte gassen fullstendig. Det å ha slike planer på plass er spesielt viktig for Tyskland, som i 2021 importerte mer enn 59 milliarder kubikkmeter russisk gass gjennom Nord Stream 1.

Planen var å doble importen med Nord Stream 2, men den ble satt på vent kort tid før Russland gikk inn i Ukraina.

– I Tyskland står vi overfor spørsmålet om det ikke kommer gass gjennom Nord Stream 1. (...) Vi må ta avgjørelser på hvilke institusjoner vi må stenge ute fra nettet, sier Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock til CNBC på sidelinjen under NATO-toppmøtet i Madrid.

– Putin håper å distrahere

Men ifølge utenriksministeren er energikrisen bare én av mange utfordringer vestlige ledere har fått i fanget med Ukraina-krigen.

– President Vladimir Putin håper Vesten vil bli distrahert av flere samtidige hendelsesforløp, sier hun.

– Dette er den store utfordringen, og også en av strategiene Putin følger. Vi glemmer andre kriser som den eskalerende matvarekrigen, i tillegg til hybridkrigen om «fake news», samt klimakrisen, fortsetter Baerbock.

Legger frem plan i juli

EU-kommisjonen varslet tirsdag fremleggelsen av en handlingsplan i juli i tilfellet russiske forsyninger av gass vil avta eller helt opphøre.

– Planen er å erstatte gass med andre typer energi, spare energi, kontrollere etterspørselen og finne andre selgere av gass, sa EUs energikommissær Kadri Simson på en pressekonferanse etter møtet med unionens energiministre.

– Hvis Russland avbryter gassforsyningen fullstendig, må vi være forberedt på å koordinere våre handlinger. Vi må være klare for alle scenarier, la hun til.

Mandag ble energiministrene enige om en forskrift som pålegger EU-landene å fylle sine gassreserver minst 80 prosent før vinteren.