<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Truer med å saksøke Kreml

Russland stikker kjepper i hjulene for ExxonMobils exit i det enorme Sakhalin-prosjektet. Nå truer amerikanerne med søksmål.

Publisert 30. aug. 2022
Oppdatert 30. aug. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 492 ord
FORBEREDER SØKSMÅL: ExxonMobil, ledet av Darren Woods. Foto: NTB

ExxonMobil har varslet offisielle tjenestepersoner om et søksmål mot den russiske regjeringen om selskapet ikke får tre ut av det enorme olje- og gassprosjektet Sakhalin-1 i Sibir, skriver Wall Street Journal, og viser til kilder med kjennskap til prosessen.

En Kreml-erklæring som forbyr visse transaksjoner ut året har siden tidlig i august hindret energikjempen i å overføre operatørskapet og selge sin eierandel på 30 prosent. Før utstedelsen av erklæringen – som president Vladimir Putin kan velge å forlenge utover 2022 – hadde USAs finanstilsyn (SEC) blitt varslet om at Exxon var i ferd med å overføre sin Sakhalin-virksomhet til en ny eier.

Frist for enighet

Selskapet skriver i en pressemelding at Kreml-erklæringen svekker deres rettigheter og hindrer deres evne til en trygg exit fra prosjektet. 

Exxon-talsmann Casey Norton påpeker overfor avisen at selskapet nylig sendte Russlands regjering en såkalt endringsmelding («notice of difference»), som ifølge advokater er et vanlig krav i kommersielle kontrakter for å hanskes konflikter før de havner i retten. Meldingen oppgir en frist for partene til å finne enighet utenfor domstolene.

– En exit er en kompleks prosess, og som operatør må vi ivareta de ansattes sikkerhet, miljøet og driften, uttaler Norton.

TRUES MED SØKSMÅL: Russland og president Vladimir Putin. Foto: NTB

Varslet exit i mars

Exxon og partnerne har hatt på plass en produksjonsdelingsavtale for Sakhalin-prosjektet siden 1996. Siden 2005 har konsortiet – hvor russiske, statskontrollerte Rosneft eier 20 prosent, eksportert mer enn én milliard fat olje og rundt én milliard kubikkfot naturgass.

Produksjonen fra Sakhalin har falt med årene, og utgjør i dag rundt 3 prosent av Exxons totale produksjon.

Rosneft forklarer dagens uenighet med Exxons ensidige beslutning om å redusere produksjonen – noe som har medført tap for konsortiet der japanske Sodeco og indiske ONGC Videsh også er med.

Den amerikanske kjempen varslet allerede få dager etter Russlands invasjon av Ukraina sitt ønske om å tre ut av prosjektet, og erklærte force majeure i april. Siden den gang har produksjonen blitt redusert med rundt 10.000 fat olje/gass pr. dag til 210.000 fat.

– En retur til normal produksjon kan være det som trengs for å løse omstridte saker, sier en representant for Rosneft.

Vil ta år å løse

Exxon har allerede tatt skritt for å levere søksmålet, ifølge Wall Street Journals kilder med den forventning at saken lite trolig blir løst innen fristen. De samme kildene opplyser at det ofte tar mellom 30 og 90 dager fra en endringsmelding sendes ut til et søksmål leveres inn. Søksmålet ventes levert utenfor Russland, men ifølge advokater kan det ta det år å løse striden i en internasjonal voldgiftsdomstol.

Advokat John McCarrick, som var energirådgiver for utenriksdepartementet under Trump-administrasjonen, mener ifølge avisen at søksmål er et logisk skritt for Exxon grunnet størrelsen på deres russiske investering. 

– Russland kan velge å ignorere en rettsavgjørelse, men har andre eiendeler utenfor landet som kan brukes for å kompensere Exxon. Selskapet er påført skade. Deres virksomhet er negativt påvirket av manglende etterlevelse fra russerne. Og jeg tror ikke russerne er immune mot rettslige avgjørelser, sier han.