<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sjeføkonom: – Forferdelige nyheter for verdensøkonomien

Det mener Mohamed El-Erian etter dollaren styrker seg voldsomt, mens pundet kollapser. – Det er kaotisk, sier han.

Publisert 27. sep. 2022
Oppdatert 27. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 299 ord
KRISE: Mohamed El-Erian, sjeføkonom i Allianz. Foto: Bloomberg

Det britiske pundet har falt stort sett i hele 2022, men tiltok i styrke i forrige uke da Storbritannias nye statsminister Liz Truss la frem en plan for skattekutt for å støtte økonomisk vekst.

En minister i Boris Johnson-regjeringen hevder det jobbes med et mistillitsforslag mot statsminister Liz Truss. Swedbank mener at å pumpe 150 milliarder pund til i en allerede feberhet økonomi må gå galt

Som om ikke det er nok påpeker nå Mohamed El-Erian, sjeføkonom i Allianz, at dollaren nå styrker seg voldsomt i verdi og at det ikke er positivt for markedene. Mot dollaren har pundet falt 21 prosent hittil i år, japansk yen er ned rundt 20 prosent, mens euro og thailandsk baht er ned over 15 prosent.

– Vi har en hensynsløs prising av dollaren. Det er forferdelige nyheter for verdensøkonomien og selskaper, sier El-Erian til CNBC

Kaotiske markeder

Grunnen til at dollaren stiger i verdi er nettopp at mange ser den som en trygg havn, og det gjør at valutaen stiger. Sjeføkonom Eric Leve sier at mange har søkt tilflukt i dollaren fordi det er «den reneste skitne skjorten». 

Men El-Erian har advart mot dette i lang tid allerede.

På den ene side reduserer en sterk dollar inflasjonen i USA, men samtidig får det store konsekvenser for utviklingsnasjoner når dere gjeld i dollar stiger som følge av valutastigningen. Det skjedde på 80-tallet da flere latinamerikanske land kollapset etter rentehevingene for å bekjempe inflasjonen den gangen.

– Dette handler ikke bare om et paradigmeskifte. Dette handler om myndigheter og sentralbanker som er kilder til volatilitet, fremfor å undertrykke volatiliteten, sier El-Erian og henviser til myndighetene i Storbritannia og Federal Reserve.

– Det er kaotisk i disse markedene og de er hovedmarkedsplassene i den globale økonomien.