<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Løpet er kjørt

Den britiske regjeringens signaler om aggressive skattekutt har fått pundet til å kollapse. Minister i Boris Johnson-regjeringen hevder det jobbes med et mistillitsforslag mot statsminister Liz Truss.

Publisert 26. sep. 2022
Oppdatert 26. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 261 ord
SLITER MED TILLITEN: Storbritannias statsminister Liz Truss. Foto: NTB

Den britiske regjeringens forslag om de største skattekuttene på 50 år, i en tid der galopperende energipriser og skyhøy inflasjon treffer økonomien midtskips, har vakt sterke reaksjoner i Parlamentet.

Også innad i regjeringspartiets rekker. 

Vi snakker ikke bare om opprør fra såkalte «Tory backbenchers», men Sky News siterer et parlamentsmedlem og tidligere minister under Boris Johnson på at «løpet er kjørt for Liz (Truss).»

Mistillitsforslag?

– Statsministeren utfordrer markedene og Bank of England (BoE). (...) Man kan ikke sette pengepolitikken og finanspolitikken opp mot hverandre på den måten. Noe må vike, sier eks-ministeren.

Kilden hevder videre at arbeidet med et mistillitsforslag mot Truss allerede er i gang.

– De sender allerede sine stemmer inn, da de tror hun vil ødelegge økonomien. (...) Saken er at regjeringens finanspolitikk står i motsetning til BoEs pengepolitikk; de kjemper mot hverandre. Sentralbanken tar tilbake det Kwasi gir (finansminister Kwarteng, red. anm.), fortsetter vedkommende.

Pundet kollapser

Et annet parlamentsmedlem mener regjeringens fremleggelse av «minibudsjettet» fredag var en skrekkelig forestilling. Denne kilden kjenner ifølge kanalen ikke til noen koordinert plan om å stemme ned lovforslag fra regjeringen eller ta andre grep for å vise sin bekymring, men ville ikke utelukke noe gitt de siste dagenes hendelser.

Finansminister Kwasi Kwartengs signaler søndag om at regjeringen kan lansere ytterligere skattekutt utløste en kollaps i pundet som tidligere mandag nådde historisk bunnivå mot amerikanske dollar.

Flere analytikere etterlyste ekstraordinære grep fra BoE, og Sky News kunne tidligere i ettermiddag opplyse om at en kunngjøring fra sentralbanken kan komme senere mandag.